Hangnem, váltás - 'Igazán szükségünk volt erre mindannyiunknak'

Miközben többtucatnyian tüntettek Brüsszelben az amerikai alelnök látogatása ellen, az elmúlt hónapok hangvételéhez képest szokatlanul békülékeny tónust ütött meg a közös nyilatkozatban az Európai Unióval kapcsolatban Mike Pence, az Egyesült Államok második embere.

Ország-világMarkos Mária2017. 02. 24. péntek2017. 02. 24.

Kép: Feb 12, 2017 - Brussels, Belgium - People protest against US president Trump in front of the US Embassy., Image: 320694545, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News, Fotó: Profimedia

Ant-Trump Protest in Brussels
Feb 12, 2017 - Brussels, Belgium - People protest against US president Trump in front of the US Embassy., Image: 320694545, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Fotó: Profimedia

A baráti hangnemen az sem rontott, hogy a két vezető politikus a közös nyilatkozatot egy olyan amerikai zászló előtt tette, mely a szokásosnál jobban csillogott. A Mike Pence amerikai alelnök és Donald Tusk mögötti transzparensen látható lobogón 50 csillag helyett – ennyi szerepel az Államok lobogójában azóta, hogy Hawaii önálló állam, azaz 1959-től – 51 csillag ragyogott. A baki a szép szavak csengésén mit sem tompított. „Köszönet a találkozásért. Igazán szükségünk volt erre mindannyiunknak" – ezekkel a szavakkal kezdte Donald Tusk, az Európa Tanács elnöke Mike Pence amerikai alelnökkel közös sajtótájékoztatóját Brüsszelben.

„Túl sok minden történt az elmúlt hónapokban az ön országában és az Európai Unióban, túl sok új és néha meglepő véleményt hallhattunk a kapcsolatunkról – és a közös biztonságunkról – ahhoz, hogy úgy tegyünk, mintha minden úgy menne, mint régen.” Tusk beszédében számos finom gesztust tett a vendég irányába, az amerikai író, Mark Twain szellemét idézve kijelentette: erősen túlzóak a Nyugat haláláról szóló jelentések. Az Európa Tanács elnöke kijelentette, az unió egyértelmű és őszinte támogatását várja az Egyesült Államoktól, mivel „A világ határozottan rosszabb hely lenne az egységes Európa nélkül”.

A találkozó időszerűnek tűnt, miután a januárban hivatalába lépett új amerikai elnök hónapokon keresztül ostromolta az unió – és a tagállamok – vezetőit a NATO-szövetségeseknek szánt kritikákkal és a Brexitet éltető kijelentéseivel. Trump személyes kapcsolatokat ápol a Brexit fő szószólójának számító Nigel Farage-zsal, s az elnök tanácsadói már találkoztak több európai szélsőjobbos vezető közt a francia Marine Le Pennel is.

Ennek ellenére a Trump nevében első tengerentúli tárgyalására érkező Mike Pence arról beszélt a tanácskozást követően, hogy Amerika erősen elkötelezett az Európai Unióval való együttműködés és a partneri viszony folytatását illetően.

Az új alelnök Brüsszelben a korábbiakhoz képest a NATO főtitkárával is enyhébb hangnemet ütött meg, a védelmi kiadások növelését követelő korábbi szólamok finomultak. Megjegyezte, hogy Amerika kész támogatni a szövetségeseit, de figyelmeztetett arra is, hogy az elnök a védelmi kiadásokban „valódi növekedést” is látni akar év végéig. Egyelőre csupán öt állam, az USA, Nagy-Britannia, Lengyelország, Észtország és Görögország fizeti be a közös védelmi kasszába a nemzeti össztermékből elvárt 2 százalékot. A kérdésre azonban, hogy mit tenne az új adminisztráció, ha nem fizetnek eleget a szövetségesek, nem érkezett egyértelműen megnyugtató visszajelzés. Pence hűvösen csak annyit felelt: „Nem tudom, mi a válasz vagy bármi más, de azt tudom, hogy az amerikai nép türelme sem tart örökké.”

Ezek is érdekelhetnek