Kenyér, péksütemény, tejtermékek - Mennyivel lesz drágább?

Úgy néz ki, hogy drágulni fog a kenyér, a péksütemény. Egyes pékek már meglépték az ősszel beharangozott tervet, de országos szintű is lehet az áremelés. Ugyanis a malomipar a liszt árának minimum 5%-os emelését gazdaságilag megalapozottnak látja. Vagyis nem csak a pékek, de a molnárok is drágítanának.

Ország-világO. Horváth György2017. 02. 07. kedd2017. 02. 07.

Kép: Gere pékség Szigethalom pék kenyér péksütemény munka dolgozó 2015.11.09. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Kenyér, péksütemény, tejtermékek - Mennyivel lesz drágább?
Gere pékség Szigethalom pék kenyér péksütemény munka dolgozó 2015.11.09. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

S ha az alapanyag drágul, akkor a késztermék ára is változik, ezt a kereskedők átvezetik a fogyasztói árakon. Az egész láncolatban érvényesül még egy költségnövelő elem: a béremelési igény, illetve a minimálbérek kötelező növelése. Nem mellesleg a viszonylagos munkaerőhiány is érvényre juttatja a gazdasági törvényszerűséget: már eddig is sok szakember hagyta ott az ágazatot és ment külföldre az itthoninál sokkalta magasabb bérért dolgozni.

Amúgy a pékek már régen nem 5%-os drágításról beszélnek: szerintük ahhoz, hogy a szakemberek megmaradjanak, a cégnél olyan fizetést kell adni, amit legalább 25-30%-os kenyér- és pékárudrágulás tud csak megalapozni. Ez még megteremtené a minimális, a fejlesztésekhez szükséges 1-2%-nyi pluszprofitot is. A malomiparban hasonlóak a számok.

S úgy tűnik, hiába változott januártól a friss tejre kirótt általános forgalmi adó 18-ról 5%-ra, a tejek árai inkább növekedni fognak a közeljövőben.

Az első ok az, hogy itthon a tejvásárlás során csak minden ötödik liter a friss tej, a többi UHT és ESL tej, melyek hőkezeltek, így huzamosabb ideig állnak el. Az utóbbiak áfája továbbra is 18%, tehát emiatt sem érezhető igazán a tej árának csökkenése. De leginkább azért várható olcsóbbodás helyett drágulás, mert a lassan két éve túltermelési válsággal és drámai mértékű árzuhanással jellemezhető tejpiacon hónapról hónapra növekedik a felvásárlási ár. Ma már néhol eléri a 100 forintot is, de inkább még a 94–97 forint az általános. Tavaly egész évre a 65–75 forint közötti szint volt az átlag, aztán nyártól megindult lassan felfelé, amire a tehenészeteknek nagy szükségük volt, hiszen a termelési költségük a 95–100 forintos szintet érte-éri el. Így többmilliárdos veszteséget szenvedtek el. Ma az állami és uniós támogatással elérhetik a nullszaldót, sőt a legkorszerűbben termelő tejtermelők némi haszonhoz is juthatnak.

A háziasszonyok mindezt úgy élték meg, hogy voltak az olcsóbb tejek és tejtermékek – a legjobb áron általában a német, szlovák, cseh, lengyel importárut lehetett megvenni –, ám mostantól kezdve vélhetően néhány százalékos áremeléssel kell számolniuk. A friss tejen kívül ráadásul más tejekre, a vajakra, sajtokra, joghurtokra nem vonatkozik az áfacsökkentés, így igazából a tejespult előtt állva a vásárló az árcédulákon inkább nagyobb számokra számíthat a közeljövőben.

Ezek is érdekelhetnek