Kiberháború: letartóztatások az orosz oldalon - 'árulókat' találtak?

Felhőből kapott adatok - Jó hír a kémhistóriák rajongóinak: újabb részletek láttak napvilágot az amerikai–orosz hackerháborúról. Az orosz hatóságok hazaárulás vádjával letartóztattak két kiberműveletekre szakosodott titkosszolgálati alkalmazottat és egy számítógépes biztonsággal foglalkozó szakértőt. A vád szerint a három úriember információkat szivárogtatott az Egyesült Államoknak.

Ország-világMarkos Mária2017. 02. 05. vasárnap2017. 02. 05.
Kiberháború: letartóztatások az orosz oldalon - 'árulókat' találtak?


A letartóztatások a legnagyobb titokban történtek még decemberben, s amikor erre fény derült, érthető módon vált izgalmassá nemcsak az amerikai média, de a hatóságok számára is. S hogy kikről is van szó?

A letartóztatottak nem kispályások: Szergej Mihajlov az orosz titkosszolgálat, az FSZB egyik kiberbűnözés elleni harcért felelős vezetője! Ruszlan Sztojanov sem kisebb szaktekintély, ő az orosz kiberbiztonsági cég, a Kaspersky Lab számítástechnikai incidenseket felderítő csapatának vezetője. A harmadik vádlott, Dmitrij Dokucsajev pedig nemes praktikussággal és egyben egyszerűséggel hackerként dolgozott. Egészen addig, amíg egy bankkártyás csalás után le nem tartóztatták – így könnyű volt beszervezni őt is az FSZB-hez.

A téma nem kevésbé jeles szakértői is valószínűnek tartják azt a feltételezést, hogy az árulással vádolt oroszok azok, akik az amerikaiaknak kiadták az orosz hackelésről szóló bizonyítékokat.

Ha bebizonyosodna, hogy az oroszok szándékosan befolyásolták az amerikai elnökválasztást, erősen megkérdőjeleződne Donald Trump elnökségének legitimációja. Viszont arra is jó alapot szolgáltat, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a saját hatalmát, befolyását fitogtatva az egekben érezze magát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek