Meddig fertőz még?

Súlyosabb az idei influenzajárvány – vélik sokan, s van is ebben igazság. Bár a betegségek lefolyására, a szövődmények gyakoriságára vonatkozó adatokat nem gyűjti az Országos Epidemiológiai Központ (OEK), de az már látható, hogy a korábbi évekhez képest sokkal több a beteg.

Ország-világHabik Erzsébet2017. 02. 27. hétfő2017. 02. 27.
Meddig fertőz még?

A járvány kezdete óta körülbelül 370 ezren – a lakosság 3,8 százaléka – fertőződött meg. A legtöbben Vas és Pest megyében keresték fel az orvosokat influenzaszerű tünetekkel a 6. héten. Nagy számban az óvodásokat, az általános iskolásokat és a fiatal felnőtteket döntötte le a lábáról a vírus – tájékoztatta a lapunkat dr. Molnár Zsuzsanna főorvos.

Február első három hetében folyamatosan csökkent a megbetegedések száma, tehát már leszálló ágba jutott a járvány. A végének majd akkor örülhetünk, ha a heti betegszám 15 ezer alá csökken.

Talán kevesebben dőltek volna ágynak, ha élnek a védőoltás lehetőségével, ám még a térítésmentesen rendelkezésre álló 1,3 millió vakcinának is csupán a felét, mintegy 620 ezer adagot vettek igénybe az arra jogosultak az OEK tájékoztatása szerint.

Bár a járvány már csillapodik, a megelőzésre továbbra is figyelni kell. Számos kórházban – elsősorban a szülészet-nőgyógyászati osztályokon és az újszülöttrészlege- ken – ezért él továbbra is a látogatási tilalom.

Ezek is érdekelhetnek