Több mint hat évvel ezelőtt történt a katasztrófa - Évekre az ítélettől

Több mint hat évvel ezelőtt szakadt át a gát, árasztott el a vörös iszap három települést, követelt emberéleteket. Többéves pereskedés után tavaly döntött a bíróság, és nem találtak bűnöst az ügyben. Az országot meglepte, felháborította az ítélet. Januárban megkezdődött a másodfokú tárgyalás, hétfőn a bíróság hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet.

Ország-világhj2017. 02. 11. szombat2017. 02. 11.

Kép: Vörösiszap-katasztrófa Devecser Kolontár 2010.10.05. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Több mint hat évvel ezelőtt történt a katasztrófa - Évekre az ítélettől
Vörösiszap-katasztrófa Devecser Kolontár 2010.10.05. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Eljárási szabálysértések, megalapozatlan ítélet és nem teljesített indoklási kötelezettség – többek között ezen hibák miatt kérte az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását Fejes Péter ügyész.

A Veszprémi Törvényszék tavaly januárban hozott ítéletet a vörösiszap-perben. Ekkor a per mind a tizenöt vádlottját felmentették, vagyis úgy ítélték, senki nem bűnös halált okozó közveszélyokozás vétségében, a hulladékgazdálkodás rendje megsértésében. A törvényszék akkor úgy ítélte, a katasztrófát „altalaj eredetű stabilitásvesztés” okozta.

Most ezt az ítéletet helyezte hatályon kívül a Győri Ítélőtábla, és új eljárás lefolytatására kötelezte az első fokon eljáró táblabíróságot. Indoklásként Zólyomi Csilla, a tanács elnöke kiemelte, a törvényszék több eljárási szabályt megszegett a tárgyalások alatt. Elmondta azt is, nem felismerhető, milyen logika alapján jutott a bíróság a vádlottak felmentéséhez, ezért az elsőfokú ítélet alkalmatlan a felülbírálatra.

Hiba volt továbbá az is, hogy a bíróság több szakértő személyes véleményét is megkérdezte – ezt nem tehették volna meg. Akadt olyan eset, ahol nem jelölték meg a szakértői vizsgálat tárgyát, összekeveredtek az önálló és az egyesített szakértői vélemények.

A kifogásolt hibák közé tartozik többek között, hogy a bíróság nem jelölte meg, miért fogadott el egyes szakértői véleményeket, másokat pedig miért nem. Ahogyan az sem egyértelmű, hogy egyes esetekben miért vetették el a tanúk vallomását a szakértői megállapításokkal szemben.

Nem kell azonban teljesen a „nulláról” kezdeni a pert, az ügy okiratait, a szakértők és a tanúk kihallgatását, a bizonyítékokat és egyéb papírokat maradéktalanul a bizonyítási eljárás részévé kell tenni.

A 2010 októberében történt katasztrófában tízen vesztették életüket, kétszáznál több ember megsérült, több száz ház lakhatatlanná vált.