A szakadék szélére sodorták, majd eljött a tavasz Mezőhegyesen

Csaknem 15 milliárd forint közpénzt fordít a kormány a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság fejlesztésére – azok után, hogy a korábbi földbérleti, majd földeladási pályázatokkal a megszűnés szélére sodorta az agrárgazdaságot, és csaknem megfosztotta utolsó nagy munkáltatójától a kisvárost.

Ország-világTanács István2017. 03. 12. vasárnap2017. 03. 12.

Kép: Mezőhegyes majorvidék majorok tanya falu Ménes birtok egykori állami birtok által nyújtott vízszolgáltatás veszélybe kerül a földárverések miatt ivóvíz kút 2015 12 07 Fotó: Kállai Márton

A szakadék szélére sodorták, majd eljött a tavasz Mezőhegyesen
Mezőhegyes majorvidék majorok tanya falu Ménes birtok egykori állami birtok által nyújtott vízszolgáltatás veszélybe kerül a földárverések miatt ivóvíz kút 2015 12 07 Fotó: Kállai Márton

2016 novemberében jelentette be Lázár János miniszter és Farkas Sándor kormánybiztos, hogy az állam megvásárolta a 2004-ben privatizált Ménesbirtok Zrt.-t a magántulajdonosoktól. Kártalanítást fizettek azoknak, akik nyertek a földbérleti, majd földeladási pályázaton, de nem vehették használatba/tulajdonba a földet. Farkas Sándor a beol.hu-n nemrégiben úgy nyilatkozott: egyetlen peres eljárás sem indult, mindenki elfogadta a pénzt.

Az állami cégnél egyesült maga a ménesgazdaság és az azt évszázadokig eltartó mezőgazdasági uradalom. Ezentúl Mezőhegyesen nevelnek lovakat a készenléti rendőrségnek és a Budai Várba tervezett díszszázadnak, újabb lovas versenyeket hoznak a városba és visszatelepítik a Ménesbirtokra a gidrán fajtát.

A munkahelyek megmaradtak, ahogyan a hibridkukorica-termelés is. Tovább működik a tejelő tehenészet, sőt bővítik azt. A kormánybiztos nagy reményeket fűz a helyi idegenforgalom fejlesztéséhez – szerinte nincs elég szálláshely a városban.

A turisztikai vonzerőt növeli, ha megvalósul a 32 agrártörténeti műemlék épület felújítása, amelyhez idén hozzáfognak. Tervezik, hogy ezek később a világörökség részei legyenek. A helyi mezőgazdasági szakiskolát felszerelik a legkorszerűbb eszközökkel, hogy az is a mintagazdaság funkciót szolgálja. A cukorgyár bezárása óta alig termeltek Mezőhegyesen cukorrépát – idén azt is vetnek 250 hektáron.

Idén tavaszra Mezőhegyes a szakadék széléről a hegy csúcsára kerül – a környékén lévő dél-békési települések helyzete azonban nem változik.

Ezek is érdekelhetnek