Árvaház cicáknak

Kápolnán nyitották meg hazánk első macskaárvaházát, e célra egy korábbi sportöltözőt alakítottak át. Több ez, mint menhely, mert a befogadott cicákról itt akár életük végéig gondoskodnak, nem kell éhezniük, dideregniük – tudtuk meg a kezdeményező alapítványtól. A szándékot a település önkormányzata is támogatta.

Ország-világPalágyi Edit2017. 03. 02. csütörtök2017. 03. 02.

Fotó: Gal Gabor +36303330726

Árvaház cicáknak Fotó: Gal Gabor +36303330726

A macskák igen szaporák, s a felelőtlen tartók miatt sok állat kerül az utcára, akár kölyökként, akár már öregen, betegen. Kápolnán is a hányatott sorsú macskákról gondoskodnak – akad olyan kandúr, amelyik Óbudán egy kocsi alatt lapult, onnan mentették ki.

– Marci, az idős és immunhiányos betegségben szenvedő kandúr először nem is engedett közel magához. Minden este „randiztunk”, vittünk neki ennivalót, míg lassan bízni kezdett bennünk, s engedte magát megfogni – meséli az egyik esetet Bóday Pál, a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Marcinak lakótársa is került, egy hozzá hasonlóan beteg kandúr.

Akad olyan állat, amelyiket olyan lakótelepről hoztak, ahol megtiltották a kóbor macskák etetését. Az egyik vak cica kölyökkorában üzemcsarnokban kóborolt, nem sok esélye lett volna az életben maradásra, ha nem fogadják be.

– Az állatainknak olyan körülményeket teremtünk, hogy akár életük végéig jól és orvosi ellenőrzés mellett élhessenek. Többet adunk nekik, mint pusztán menhelyet. Örökbefogadásukra persze van lehetőség, de csakis szigorú, ellenőrzött feltételek mellett – mondja a cégek és magánszemélyek, köztük hírességek támogatását is élvező szervezet megálmodója.

Találtak lebénult cicát, amelyiknek „futóművet” készítettek az autómodellezők.

Kaptak kamerarendszert, így az árvaház fővárosban élő gazdái otthonról is szemmel tarthatják kedvenceiket – nekik ez érdekesebb „műsor”, mint a valóságshow. Ha teljes gőzzel működik majd az árvaház, akár száz lakója is lehet. A leglelkesebb támogatóknak Szent Gertrúd-díjat adományoznak, s a macskák frank védőszentje tiszteletére a faluban emlékhelyet szeretnének létrehozni.
(A szent apátnő Nivelles városában született, s azt tartották róla, az ördög egér alakjában kísértette.)

A kápolnaiak nyitottak voltak az alapítvány kezdeményezésére, s mivel már nincsen focicsapatuk, a megüresedett sportöltözőt baráti áron felajánlották az alapítványnak – tudtuk meg a Heves megyei település polgármesterétől, Berecz Kálmántól. Bíznak abban, hogy az állatbarát akciók jó fényt vetnek a falura, sőt lesznek olyanok, akik a macskák kedvéért látogatnak el ide.

Terveznek az alapítvánnyal közös programokat, május elsejére meghirdették az önkéntesek napját. Az árvaház híre máris elterjedt a környéken: néhány hete egy egri középiskola diákjai kezdtek gyűjtésbe, jótékony akciójukkal több zsák macskaeledellel lepték meg a kápolnai cicákat.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek