Brüsszel átengedte Paksot

Az Európai Unió Bizottsága megszüntette a Paks II. beruházással kapcsolatos eljárást, azaz nagyjából engedélyezte a magyar projektet. Igaz még egyes tagországok e döntést megtámadhatják, de nagyon úgy tűnik, hogy az eredeti magyar elképzelések szerint megépülhet az ország második atomerőmű parkja.

Ország-világO. Horváth György2017. 03. 06. hétfő2017. 03. 06.

Kép: ©2015 ALL RIGHTS RESERVED http://www.czakobalazs.com/ @Facebook https://www.facebook.com/CzakoBalazsPhotography @500px: https://500px.com/CzakoBalazsFotografia @Instagram: https://instagram.com/czakobalazsfotografia @Flickr: https://www.flickr.com/photos/badbluue/ @Pinterest: https://www.pinterest.com/czakobalazsfoto/ @Behance: https://www.behance.net/BadBluue @Indafoto: http://indafoto.hu/czako_balazs_fotografia @Youtube https://www.youtube.com/user/Ujonc/videos, Fotó: Czakó Balázs

Brüsszel átengedte Paksot
©2015 ALL RIGHTS RESERVED http://www.czakobalazs.com/ @Facebook https://www.facebook.com/CzakoBalazsPhotography @500px: https://500px.com/CzakoBalazsFotografia @Instagram: https://instagram.com/czakobalazsfotografia @Flickr: https://www.flickr.com/photos/badbluue/ @Pinterest: https://www.pinterest.com/czakobalazsfoto/ @Behance: https://www.behance.net/BadBluue @Indafoto: http://indafoto.hu/czako_balazs_fotografia @Youtube https://www.youtube.com/user/Ujonc/videos
Fotó: Czakó Balázs

Rengeteg pénzt költhetünk a következő évtizedekben. Ez az elsődleges következménye az EU Bizottság legutóbbi döntésének, miszerint engedélyezte a Paks II. beruházást. A vizsgálatok legutóbbi még le nem zárt fejezete a magyar állami támogatás miként je volt, de a mai hírek szerint erre is rábólintottak Brüsszelben. Korábban már egy másik kérdés is tisztázódott, miszerint miért nem hirdetett versenyeztető tendert a magyar kormány, miért csak az oroszokkal tárgyalt - vett fel erre hitelt Moszkvában, amiből döntően oroszok építhetik meg a 3-4 ezer milliárdra ígért, de sokak szerint akár 6 ezer milliárd forintba is kerülhető beruházást. Azaz - eddig tisztázatlan indokok miatt - belement Brüsszel abba, hogy csak oroszok képesek megépíteni a két új blokkot. Ami azt jelenti, hogy nem talált kifogásolható, versenytorzulást okozó elemet a magyar döntésben.

- Magyarország a Paks II. atomerőmű megépítése mellett döntött, és ehhez az uniós szerződések alapján joga van. A bizottság feladata annak biztosítása, hogy az állami támogatás következtében az energiapiacon jelentkező versenytorzulás a lehető legkisebb mértékű legyen. Vizsgálatunk során a magyar kormány jelentős kötelezettségeket vállalt, ami lehetővé tette, hogy a bizottság jóváhagyja a beruházást az uniós állami támogatási szabályok alapján - szögezte le Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos.

Ezek is érdekelhetnek