Egy héttel a megnyitó előtt mind felmondtak... Pincér, hol van?

Akkor döbbent meg nagyon Böröcz Lajos, és gondolta, hogy ez egyáltalán nincs rendben, amikor tavaly nyáron egy új balatoni szálloda megnyitója előtt egy héttel az egész személyzet felmondott. Mindenki elment Ausztriába, több pénzt keresni.

Ország-világKarácsony Ágnes2017. 03. 26. vasárnap2017. 03. 26.

Kép: ausztria európai únió külföldi munkavállalás felszolgáló csapos sör kocsma vendéglátás Fotó: Kállai Márton

Egy héttel a megnyitó előtt mind felmondtak... Pincér, hol van?
ausztria európai únió külföldi munkavállalás felszolgáló csapos sör kocsma vendéglátás Fotó: Kállai Márton

– Magyarországon 50 ezer vendéglátós vállalkozás van. Mindegyik panaszkodik, hogy nincs munkaerő, vagy csak esetlegesen – fogalmaz lapunknak Böröcz Lajos.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnökének listája hosszú: – Hiányoznak pincérek, szakácsok, felszolgálók, takarítók, szobalányok, és még sorolhatnám.

De beszédesek az alábbi adatok is: a vendéglátásban dolgozók átlagbére itthon egyhatoda annak, mint amennyit Németországban keresnének, s hatvan százaléka a hazai nemzetgazdasági átlagnak.

A szakmai szervezet keresi a módját, miként lehetne megoldani a munkaerőhiányt – közeledvén a nyári csúcsszezonhoz. Böröcz Lajos a Szabad Földnek azt mondta, hogy újra kell gondolni a képzéseket, szakképzéseket, és ki lehetne találni részmunkaidőt a friss nyugdíjasoknak.

De gyorsabb segítséget jelentene a vállalkozásoknak, ha foglalkoztathatnának menekültstátuszúakat, s ha a közmunkásokat – első lépésül talán betanított munkásként – integrálná a versenyszféra. Böröcz Lajos bizakodó: javaslataikat szerinte megfontolja a Nemzetgazdasági Minisztérium, hiszen a szaktárca is keresi az utat, amelyen a közmunkások átvezethetők a munkaerőpiacra.

Ezek is érdekelhetnek