Emelés a hivatalból - Sok nyugdíjast érint ez a változás!

A demográfiai változások következtében egyre több a nyugdíjaskorú Magyarországon. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy ennyi idős ember vonult vissza a munka világából: igen sokan vannak azok, akik a nyugdíjkorhatárt elérve, továbbra is dolgoznak. Most őket érinti egy apró, ám igen fontos változás.

Ország-világdiju-2017. 03. 31. péntek2017. 03. 31.

Kép: Nyugdijas nyugdíjas idős pénz penz számolás konyha 2017.03.26 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Emelés a hivatalból - Sok nyugdíjast érint ez a változás!
Nyugdijas nyugdíjas idős pénz penz számolás konyha 2017.03.26 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Az országban sokan élnek úgy, hogy miközben havonta kapják az öregségi nyugdíjat, ők maguk is járulékot fizetnek – hiszen aktívan dolgoznak. 2017. január elsejétől már őket is megilleti a 0,5 százalékos nyugdíjnövelés, és az eddigiektől eltérően már nem kell kérelmet benyújtaniuk, hogy megállapítsák, jogosultak- e az emelésre, ezt a hivatal megteszi helyettük.

A hivatalos közlemény nyakatekert megfogalmazása szerint annak a nyugdíjasnak, aki öregségi nyugdíjat kap – még az is, akinek épp szünetel az ellátása –, és mindemellett egyéni vagy társas vállalkozóként szerzett bevétele van, az jogosult jövedelme egytizenketted részének 0,5 százalékkal történő nyugdíjemelésére. Magyarán: a nyugdíjemelés azoknak is jár, akik önálló keresettel rendelkeznek a nyugdíj mellett. Hogy pontosan mennyi ez az összeg, az személyenként változó, a nyugdíjjárulékalapot képező kereset, jövedelem alapján számolják ki.

Bár a hivatal elvégzi az összeg kiszámítását, az érintett nyugdíjasok maguk is nyújthatnak be kérvényt.

A határidők: akik 2016 előtt kapott jövedelem alapján szeretnék megállapíttatni az emelést, azok június 30-ig jelezzék igényüket. Akik viszont tavaly csak munkaviszonyból származó keresettel rendelkeztek, azok szeptember 30-ig lépjenek kapcsolatba a hivatallal.

Bővebb információt az ado.hu oldalon kaphatnak az érintettek.

Ezek is érdekelhetnek