Hála kell, nem pénz

A LEGTÖBBEN kártékonynak tartják, csaknem a kétharmaduk mégis elfogadja. Az orvosok nagy többsége hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni, ám a probléma megoldása még várat magára.

Ország-világH. J.2017. 03. 13. hétfő2017. 03. 13.
Hála kell, nem pénz

Rossz, megalázó gyakorlat, viszont szükségszerű a jelenlegi alulfinanszírozott, alulértékelt ellátórendszerben. Kiszámíthatatlansága a folyamatos stressz forrása – vélekedik a magyar egészségügyet átszövő, megkerülhetetlennek tűnő hálapénzrendszerről az egyik kelet-magyarországi városban dolgozó háziorvos.

A szoftkorrupció egyik legismertebb formája – mondta dr. Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (ReSzaSz) elnöke a szervezet sajtótájékoztatóján. Az esemény apropója: a ReSzaSz a Szinapszis Piackutató Kft.-vel közösen felmérést készített az orvosok körében a hálapénzrendszerről. Mintegy ezren osztották meg a véleményüket e kérdésben. Kitöltötték a kérdőívet kisebb falvakban és nagyvárosban gyógyítók, alacsony és magas fizetésért dolgozók, pályakezdők és idősebbek, majd’ minden szakterületről.

Legyenek azonban bármennyire sokfélék, valamiben egyetértenek: a hálapénz idejétmúlt intézmény, 96 százalékuk szeretne a paraszolvenciától mentes egészségügyben dolgozni.

A képet árnyalja, hogy ehhez képest csak az orvosok harmada utasítja el kategorikusan az átnyújtott borítékot, 61 százalékuk elutasítja ugyan, de szükségesnek tartja a jelen helyzetben.

Mindössze 5 százalék tartja morálisan elfogadhatónak, 1 százalékuk pedig természetesnek veszi a zsebbe csúsztatott köszönetet. Sokan gondolhatják, hogy a hálapénz hamarosan eltűnik, hiszen az orvosok nemrég fizetésemelést kaptak.

A válaszadók kétharmada szerint azonban a bérrendezés önmagában nem megoldás. Nem csak azért, mert ez az emelés sajnos korántsem jelent tisztes megélhetést a gyógyítóknak.

Az orvosok közötti fizetési skála széles, mégis a kérdőívet kitöltők 74 százaléka szerint a fizetésükből nem tudják megalapozni a jövőjüket. Semlegesíteni kell a hálapénzt elfogadó motivációt is. Szükségesnek tartják, hogy a rezidensek, szakorvosjelöltek oktatásáért tételes finanszírozást kapjanak a szakemberek, hiszen a tanítással máshonnan veszik el az időt, ehelyett műthetnének, vállalhatnának pluszműszakot. Javasolják továbbá, hogy honorálják annak a munkáját, aki sokat és jól dolgozik – ez pedig az alapbéren felüli fizetésben jelenjen meg.

A plusz egészségügyi szolgáltatásért való fizetés nem ördögtől való ötlet – hangsúlyozza dr. Dénes Tamás –, de nagyon fontos hogy az alapcsomagtól eltérő „extra” szolgáltatásért – mint amilyen például a szabad orvosválasztás – járó pénz legálissá váljon. Szorgalmazzák azt is, hogy a hálapénzből befolyó bevétel szerepeljen az adóbevallásokban.

Ezek is érdekelhetnek