Nem ússzák meg a téves riasztással szórakozók - Jó, ha tudják, hiába tiltják le a telefonszámuk kijelzését

Százezer forintba is kerülhet egy tűzoltósági kivonulás. Ennek ellenére évente 400–500, szabálysértésnek minősülő álriasztás érkezik az illetékes szervekhez, amelyek minden alkalommal kimennek.

Ország-világB. H.2017. 03. 07. kedd2017. 03. 07.
Nem ússzák meg a téves riasztással szórakozók - Jó, ha tudják, hiába tiltják le a telefonszámuk kijelzését

A katasztrófavédelem az indokolatlan telefonhívások esetében rendőrségi feljelentést tesz. A bíróságok általában pénzbüntetést szabnak ki vagy közérdekű munkára ítélik az elkövetőt, és mindenkor kötelezik arra, hogy térítse meg a téves, illetve rosszindulatú bejelentéssel okozott kárt is, vagyis a tűzoltókocsik vonulási költségét – tudta meg a vg.hu.

Legtöbbször unatkozó gyerekek, telefonbetyárkodással szórakozó tinik telefonálnak, azt állítva, hogy tüzet láttak valahol. Jó, ha tudják, hiába tiltják le a telefonszámuk kijelzését, a rendszer rögzíti.

A hívások lenyomozhatók, a felvett beszélgetéssel azonosítani lehet a telefonálót.


A szabálysértési törvény 2013 szeptemberében módosult, attól kezdve nem csak az számít szabálysértésnek, ha valaki valótlan tartalmú bejelentést tesz és a közfeladatot ellátó szerv a helyszínre vonul, hanem már az is, ha valaki indokolatlanul tárcsázza a segélyhívó számot.

Ezek is érdekelhetnek