Óriási magyar sikert ünneplünk - Pár napig még elérhető az interneten!

Fókuszban - Elhoztuk az Oscart! - ÚJABB MAGYAR SIKER született a 89. Oscar-gálán: Deák Kristóf alkotása, a Mindenki elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó szobrocskát. A 25 perces mozgókép a negyedik olyan magyar film, amely hazavihette az amerikai filmakadémia rangos díját – de a dicsőségtáblánkon nem szerepelt még soha élő szereplős kisfilm.

Ország-világMunkatársainktól2017. 03. 03. péntek2017. 03. 03.

Kép: Director Kristof Deak poses in the press room with his Best Live Action Short Film award for "Sing" during the 89th Annual Academy Awards February 26, 2017 in Hollywood, California. / AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN, Fotó: FREDERIC J. BROWN

Óriási magyar sikert ünneplünk - Pár napig még elérhető az interneten!
Director Kristof Deak poses in the press room with his Best Live Action Short Film award for "Sing" during the 89th Annual Academy Awards February 26, 2017 in Hollywood, California. / AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN
Fotó: FREDERIC J. BROWN

Deák Kristóf rövidfilmje a rendszerváltás utáni években játszódik. A tízéves Zsófi (Gáspárfalvi Dorka alakítja) új iskolába kerül. Az új helyen sok minden idegen és furcsa, de van remény: bekerül az iskola híres kórusába, és összebarátkozik Lizával (Hais Dorottya), aki a legnépszerűbb lány az osztályban. Még nem is sejti, hogy hamarosan Lizával együtt kell szembeszállniuk a kórusvezető Erika nénivel (Szamosi Zsófia), aki nem olyan kedves, mint amilyennek elsőre látszik.

A rendező iskolai környezetben boncolgatja a hatalmi viszonyokat a gyerekek és egy gátlástalan tanárnő történetén keresztül.

A 25 perces alkotás tízmillió forintnyi támogatással, hat forgatási nap alatt készült el, a budapesti Bakáts téri ének-zenei általános iskola kórusa közreműködésével. Az igazsághoz tartozik, hogy Deák Kristóf 2012-ben két angol társával írta meg először a Mindenki történetét, akkor még angol környezetben játszódott a történet. A külföldi kötődés magyarázata, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező–forgatókönyvíró–producer szakán végzett fiatalember 2009 óta Angliában él, Londonban a Westminster Egyetemen végzett rendezői mesterszakot, elsősorban ott és Budapesten dolgozik saját filmes cégében. Először angol földön pályázott támogatásra, de nem kapott.

2014-ben a hazai Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyik pályázatára vette elő ismét az iskolai kórus sztoriját, és immáron magyar környezetbe ültetve adta be. A legmagasabb odaítélhető összeget, nyolcmillió forintot kapott rá. Társaival még további kétmillió forintot tudtak szerezni, ezenkívül az alkotók is beszálltak.

A rövidfilm 2016-ban számos nemzetközi díjat szerzett. Nyert Tokióban, Chicagóban, Berlinben is, és 150 filmmel versenyzett az Oscar-jelölésért. A hajrában végül egy francia, egy svájci, egy dán és egy spanyol filmmel együtt szállt ringbe az elismerésért.

Magyar film eddig három alkalommal hozhatta el a világ egyik legrangosabb szakmai díját. Elsőként Rófusz Ferenc A légy című animációs rövidfilmje kapott Oscart 1981-ben. Egy évvel később Szabó István Mephisto című alkotása nyerte el a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat. A sikert csak tavaly tudta megismételni magyar filmes: Nemes Jeles László alkotása, a Saul fia lett a kategória győztese.

És most honfitársaink újra besöpörhettek egy Oscart! A 34 éves Deák Kristóf a díjat átvéve köszönetet mondott a filmakadémiának, valamint a családjának és a tanárainak. „Ajánlom ezt a díjat mindazoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól felnevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk.”

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek