Sör, csillag, habverés - A kormány megint a nagy cégek ellen lép fel? A kicsik kezdhetnek aggódni

Kísértetiesen hasonló következménnyel járhat a kisebb, kézműves söröket előállító üzemek helyzetbe hozása, illetve a nagy sörgyárak ellen tervezett korlátozó intézkedéscsomag, mint a néhány éve a külföldi kereskedelmi láncokkal szembeni rendelkezéssorozat.

Ország-világO. Horváth György2017. 03. 25. szombat2017. 03. 25.

Kép: Fóti kézműves sörfőzde manufaktúra alkohol maláta komló 2013 11 30 Fotó: Kállai Márton

Sör, csillag, habverés - A kormány megint a nagy cégek ellen lép fel? A kicsik kezdhetnek aggódni
Fóti kézműves sörfőzde manufaktúra alkohol maláta komló 2013 11 30 Fotó: Kállai Márton

Ez utóbbinak az lett a vége, hogy a kisboltok száma érezhetően csökkent, a nagyobbak viszont – bár kisebb töréssel – képesek voltak kiheverni. Igaz, most újabb megszorítás indulhat ellenük az aszfaltadóval, a kötelező vasárnapi pótlék emelésével stb. Még akkor is, ha lapzártánk idején szivárgott ki, hogy például parkolók miatt mégsem vetnének ki környezetterhelési adót a napi fogyasztási cikkeket árusító üzlethálózatokra.

A sörgyárakkal eddig nem volt semmi baj, sőt a kormány stratégiai partnerségről kötött velük szerződést.

Most egy romániai eset miatt, amikor a Csíki Sört gyártó, a Heineken sörgyárral névhasználati perbe keveredő, kisebb üzem ellen hoztak az ottani hatóságok intézkedéseket, a hazai szervek hirtelen a magyarországi külföldi tulajdonban lévő nagy gyárak ellen terveznek szigorításokat bevezetni.

– Megvizsgálná a kormány a sörgyárak működésének szabályozását, a nagy cégek és a kisebb magyar szereplők, valamint a vendéglátó-ipari vállalkozások viszonyát – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Hódmezővásárhelyen. Ez a „vizsgálat” azt is jelentheti, hogy megtiltanák a Heineken sörön látható vörös csillag használatát. (Ezt az Európai Unió már régebben engedélyezte – emiatt több per is indult, de eredménytelenül.) De ez szinte jelentéktelen ügy ahhoz képest, hogy a politikus szerint itthon a vendéglősök és a manufaktúrák kiszolgáltatottak a négy nagy multi céggel szemben. Hogy ez megváltozzon, az egyik tervezett intézkedés a „nagyok” reklámozási lehetőségeit igyekszik majd szűkíteni.

A gyártás során használt alapanyagokra is előírások születhetnek, mert Lázár szerint egyes vállalkozások „génkezelt élesztőtörzseket” alkalmaznak.

Ezek is érdekelhetnek