Úszik a szemét

Az olvadás nem csak jégzajlással és a jeges víz áradásával jár: a Tisza hullámterében rengeteg szemét gyűlt össze. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint a második legnagyobb folyamunk hullámterében 2450 köbméternyi hulladék gyűlt fel.

Ország-világMunkatársunktól2017. 03. 06. hétfő2017. 03. 06.

Kép: Tiszadob, 2015. december 29. A levonult árhullám után összegyűlt szemét a Tiszában, Tiszadob határában 2015. december 29-én. MTI Fotó: Balázs Attila, Fotó: Balázs Attila

Úszik a szemét
Tiszadob, 2015. december 29. A levonult árhullám után összegyűlt szemét a Tiszában, Tiszadob határában 2015. december 29-én. MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila

Területe alapján öt vízügyi igazgatóság érintett az ügyben, ők kedden közmunkások bevonásával elkezdték a hulladék összeszedését. A jeges ár ugyanis a már megszokott szemét (műanyag palack és kommunális hulladék) mellett egyéb idegen anyagokat is hozott, ezek pedig ott rekedtek a hullámtérben. Hogy ezt eltakarítsák, nem csak a folyó megóvása miatt fontos, de közegészségügyi, mezőgazdasági és turisztikai okokból is.

A helyzet Tokaj térségében Tiszalökig, a Bodrog torkolati szakaszán, illetve a Tisza-tó teljes hullámterében a legrosszabb: ezeken a szakaszokon erősen szennyezett a folyó. Valamivel jobb állapotok uralkodnak a Szamoson és a Felső-Tiszán Tokajig: e területeken közepesen szennyezett a hullámrész.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek