A kritika ára - Övön alul - hírmorzsák

A Szabad Föld hetilap Külvilág rovatában megjelent hírmorzsák.

Ország-világM. M.2017. 04. 07. péntek2017. 04. 07.
A kritika ára - Övön alul - hírmorzsák

A KRITIKA ÁRA
Az újságírók ellen elkövetett gyilkosságok miatt megszűnik a mexikói határ közelében fekvő város, Juárez lapja. Túl veszélyes folytatni ezt a szakmát az országban. „Az életben mindennek van kezdete és vége, valamint ára is. És ha ez az élet, nem állok készen arra, hogy további munkatársaink fizessenek meg érte” – írta a Norte főszerkesztője a búcsúnak szánt jegyzetben.


ÖVÖN ALUL
Hackerek gyerekpornóval árasztották el Miloš Zeman számítógépét. Az oroszbarát, menekültellenességéről hírhedt cseh államfő maga jelentette be a tavaly nyáron történt övön aluli támadást. A politikus akkor feljelentést tett. A cseh rendőrség most azt közölte, nem találták nyomát külső támadásnak Zeman számítógépén.


273-ra
nőtt az áradás és a sárlavina halálos áldozatainak a száma a kolumbiai Mocoa városában. Juan Manuel Santos államfő a globális felmelegedést tette felelőssé a tragédiáért, mint mondta, a városra a szokásos havi csapadékmennyiség egyharmada zúdult le egyetlen éjszaka alatt. Mások a környező hegyek erdeinek kiirtását vélik a katasztrófa okának.


A KAVALKÁD VÉGE
Meghalt Gilbert Baker, a másság elfogadásáért küzdő mozgalom szimbólumává vált szivárványos zászló megalkotója. A 65 évesen eltávozott Baker eredetileg egy nyolcszínű zászlót tervezett 1978-ban, a San Franciscó-i melegszabadság napjára, amely a mai pride fesztiválok elődje volt. A rózsaszín a szexualitás, a vörös az élet, a narancssárga a gyógyítás, a sárga a napsütés, a zöld a természet, a türkiz a művészet, az indigó a harmónia, a lila pedig az emberi lélek szimbóluma. Később a színei számát hatra csökkentette.


ELÚSZOTT MILLIÁRDOK
Amerika megvonta pénzügyi támogatását az ENSZ Népesedési Alapjától, amely a vádak szerint részt vesz egy kényszerabortuszokat lebonyolító kínai programban. Donald Trump korábban kilátásba helyezte, hogy csökkenti az ENSZ-nek nyújtott pénzügyi támogatást, ami hatalmas érvágás lenne a világszervezetnek, mivel az Egyesült Államok az ENSZ legnagyobb befizetője, költségvetésének 22 százalékát biztosította eddig.

Ezek is érdekelhetnek