Elnökválasztásra készül Franciaország - újabb terrortámadás árnyékában

Csütörtökön, április 20-án este terrortámadás történt Párizsban. Rendőrt gyilkolt a terrorista: a támadás után a "francia belügyminisztérium szóvivője arról beszélt, 21 óra előtt egy jármű megállt egy rendőrautó mellett, majd valaki kiszállt és automata, háborús fegyverrel tüzet nyitott és egy rendőrrel végzett. Menekülés közben további két egyenruhásra rálőtt, ők megsebesültek." A támadót a kiérkező rendőri erősítés lőtte le.

Ország-világMunkatársainktól2017. 04. 21. péntek2017. 04. 21.
Elnökválasztásra készül Franciaország - újabb terrortámadás árnyékában

Részletek itt (" Lelőttek egy rendőrt Párizsban, az Iszlám Állam magára vállalta a támadást ", 24.hu)  és itt ("Lövöldözés volt Párizs központjában, több halott (Videók a helyszínről)", nepszava.hu).
Az Iszlám Állam vállalta a terrorakciót, erről további részletek itt.

A Szabad Föld hetilap pénteken megjelenő friss száma a franciaországi elnökválasztási kampány utolsó napjairól adott összefoglalót:

UTOLSÓ SIMÍTÁSOK - Franciaországban április 23-án lesz az elnökválasztás első fordulója, a kampány hajrájához érkezett: a hétvégi elnökválasztás első fordulójának két esélyese tartott tegnap nagygyűlést. A közvélemény-kutatások szerint befutónak számító Emmanuel Macron, a szocialista kormány volt gazdasági minisztere kampánya eddigi legnagyobb nagygyűlését tartotta Párizsban mintegy 20 ezer ember előtt. Macron szerint a „11 jelöltből 10 a múltba akarja” visszavezetni az országot, ő viszont „a bizalmat hirdeti a bizalmatlansággal szemben, az egységet a megosztottsággal, a tisztánlátást az önámítással, a nagyvonalúságot a fukarsággal, a reményt és a bátorságot a feladással szemben”.

A Nemzeti Front elnöke Marine Le Pen, akit a felmérések a második helyre várnak, a vasárnapi voksoláson egy kisebb, mindössze hatezer fő befogadására alkalmas sportcsarnokban mondta el beszédét. Ismételten a bevándorlás visszaszorítását jelölte meg legfőbb céljaként, az ország nemzeti identitásának és szuverenitásának megőrzését hangsúlyozta.


- A francia hatóságok Marine Le Pen mentelmi jogának felfüggesztését kérték az Európai Parlamenttől a párt állítólagos fiktív EP-asszisztensi állásai miatt indított vizsgálatban. Nem ez az első eset, hogy a Nemzeti Front vezetőjét megfosztják mentelmi jogától. Március 2-án szintén a francia hatóságok kérésére az EP azért függesztette fel Le Pen mentelmi jogát, mert az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotókat tett közzé a Twitteren. 2013-ban szintén egy Párizsban indult eljárás miatt szavazott az EP Le Pen mentelmi jogának felfüggesztéséről, amiért a muzulmánok utcai imádkozását Franciaország második világháborús német megszállásához hasonlította.

Ezek is érdekelhetnek