Emberséges törvényt!

Nem aratott osztatlan sikert a kormány, mikor bejelentette, változtatna a Munka törvénykönyvén. Mind a munkavállalók, mind a munkaadók élesen bírálták a tervezetet, hevesebb vérmérsékletűek rabszolgatörvénynek nevezték a javaslatot.

Ország-világhj2017. 04. 28. péntek2017. 04. 28.
Emberséges törvényt!

Meghátrálni látszik a kormány: az előzetes tervekkel ellentétben mégsem döntöttek ezen a héten a Munka törvénykönyvének változtatásairól.

A szakszervezetek a módosítás megismerése után szinte azonnal tiltakozni kezdtek. A kormány képviselői e hét elején bejelentették, április utolsó hetére hívtak össze konzultációs fórumot, ahol a versenyszféra, a szakszervezetek képviselői és a kormánypárti politikusok találkozhatnak, hogy megvitassák a tervezett módosításokat.

A javaslatot ellenzők többek között nehezményezték, hogy a módosítás kihirdetése előtt nem egyeztettek az érintettekkel. De ezenfelül több ponton nem értettek egyet a módosítással: a legnagyobb tiltakozást az váltotta ki, hogy a módosítás a jelenlegi háromszorosára növelné az időt, ami után a munkáltatónak ki kell fizetnie a túlóráért, az éjszakai vagy a hétvégi munkáért járó pluszpénzt. Ez az időszak jelenleg négy-hat hónap, maximum egy év – nagyobb gyárakban. A javaslat a multiknak kedvezne, nem meglepő, hogy a nagyobb gyárak – a Mercedes, az Audi, a Bosch – munkavállalói képviseletei szinte azonnal jelezték nemtetszésüket. A szakszervezetek már el is készítették javaslatukat.

A jelenlegi maximum egyéves munkaidőkeretet tartanák meg, mint mondják, a módosítás átláthatatlanná tenné a munkaidő-kezelést, illetve nincs összhangban az uniós irányelvekkel sem. A tervezet rendelkezne a pihenőnapokról is: eszerint havonta legalább egy pihenőnapot kapnának a dolgozók, a szakszervezetek pedig minimum heti két szabadnapért küzdenének.

Ezek is érdekelhetnek