Lövések a lőtérre - A tiltakozás nyomán furcsa dolgokra derült fény

BUDAÖRS nyugati határában található az 1971-ben épített lőtér. Százméteres távolságon belül 232 telektulajdonos él, akik évek óta kénytelenek elszenvedni a lőtér felől érkező egyre gyakoribb és hangosabb zajokat. Az ügy már az Alapvető Jogok Biztosának Hivataláig is eljutott.

Ország-világBorzák Tibor2017. 04. 09. vasárnap2017. 04. 09.

Kép: Igaly József lövészklub korong lőtér fegyver zaj lakossági panasz éleslövészet 2017 04 04 Fotó: Kállai Márton

Lövések a lőtérre - A tiltakozás nyomán furcsa dolgokra derült fény
Igaly József lövészklub korong lőtér fegyver zaj lakossági panasz éleslövészet 2017 04 04 Fotó: Kállai Márton

A lőtéri ingatlan a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozik, országos jelentőségű természetvédelmi oltalom alatt áll, illetve a Budai-hegység részeként is természetmegőrzési területnek számít.

A gond azonban nem pusztán ebből fakad, hanem abból, hogy a létesítmény engedélyezésekor sem a helyieket, sem az önkormányzatot nem kérdezték meg.

„A lőtér működése természetvédelmi szempontból nem zavaró” – így bólintott rá az illetékes hatóság a további működésre, holott a vonatkozó belügyminiszteri rendeletből is kiderül, hogy természetvédelmi területen nem üzemelhetne lőtér.

Mivel az önkormányzat és az ügyben érintett panaszosok szerint törvénytelenül adták ki az engedélyt, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához fordultak.

A több éven át tartó vizsgálat nem csak a 2013-ban történt új üzemeltetési eljárás kifogásolható részleteit tárta fel, hanem ott is mulasztást talált, hogy az engedélyező rendőrkapitányság egy kivétellel nem értesítette ki a szomszédokat, nem tájékoztatták az önkormányzatot, sőt a környezetvédelmi szakhatóságot sem vonták be.

Hasonlóan kifogásolható a golyós belövő pálya kialakítására utólagosan kiadott engedély is. „Összességében mindez a jogbiztonsággal, a tisztességes eljárással és a jogorvoslathoz való joggal összefüggő visszásságokat okoz” – állapította meg az ombudsmani jelentés, s felkérte a Pest Megyei Rendőrfőkapitányságot, hogy felügyeleti eljárás keretében semmisítse vagy változtassa meg a jogszabálysértően kiadott engedélyező határozatokat.

Ám a környéken élők nyugalmát megkeserítő lövöldözés valójában csak akkor szűnne meg, ha máshová települne a lőtér.

Ezek is érdekelhetnek