Már régóta nem az Egyesült Államok jár az élen - A kétes dicsőség Kínát illeti

Hóhérok éve - Az egyesült államokbeli Arkansas államban nyolc embert végeztek ki áprilisban. 1999 óta nem fordult elő az, ami hétfő este: egyszerre két elítéltnek adtak be méreginjekciót. A sietségnek siralmasan prózai okai adódtak: e hónap végén lejárt a szer szavatossága.

Ország-világMarkos Mária2017. 04. 29. szombat2017. 04. 29.
Már régóta nem az Egyesült Államok jár az élen - A kétes dicsőség Kínát illeti

A halálbüntetés kérdése azonban a világ más pontján is időről időre nagy port kavar.

A törökországi alkotmánymódosító népszavazás kampányában Recep Tayyíp Erdogan elnök dobta be a törvényes kivégzések visszavezetésének ígéretét.

A halálos ítéletek végrehajtásában a szomorú aktualitástól eltekintve már régóta nem az Egyesült Államok jár az élen, az USA 2006 óta nincs az első öt között – tavaly „csak” a hetedik helyen végzett.

A kétes dicsőség Kínát illeti. Évente sok ezer kivégzést hajtanak végre – többet, mind a világ egyéb részén összesen. A kivégzettek neve többnyire titokban marad, jobb esetben a családtagok értesülnek a történtekről, a kivégzések pontos száma pedig szigorú államtitok, a büntetési rendszer anomáliáit rejtegetendő.

Bár Kína a legtitokzatosabb állam e tekintetben (is), koránt sincs egyedül. Az egész világot sokkolta az az év elején napvilágra került adat Vietnamban: a hatóságok 429 embert végeztek ki „fű alatt” 2013 közepétől 2016 közepéig, azonnali hatál?- lyal a harmadik helyre röpítve a hóhértabellán az ázsiai országot. Malajziában parlamenti nyomásra derült ki, hogy kilenc embert küldtek hivatalosan a halálba az év első kilenc hónapjában, többet, mint korábban gyanították.

Ezek a riasztó jelenségek épp ellentétesek a világszerte terjedő trenddel, amely e kegyetlen és hatástalan büntetési mód felszámolását követeli. Kína kivételével a kivégzések száma 2016-ban 37 százalékkal, 1032-re csökkent a 2015- ben mért 1634-ről – derült ki az Amnesty International éves jelentéséből.

A pozitív folyamatokról árulkodik az is, hogy az elmúlt 25 évben több mint kétszeresére emelkedett azoknak az országoknak a száma, ahol eltörölték a halálbüntetést. Míg 1991-ben 48, addig 2016-ban már 104 országban választották az igazságszolgáltatás humánusabb formáit.

Ezek is érdekelhetnek