Oroszok a szomszédban

Kétszázezer dollár – Moldovában ennyit kapott volna egy csoport merénylő egy pártelnök meggyilkolásáért. Vajon honnan indult útnak a pénz?

Ország-világ (farkas)2017. 04. 17. hétfő2017. 04. 17.
Oroszok a szomszédban


Moldovában nyolc, Ukrajnában kilenc embert vettek őrizetbe a hatóságok egy merénylet tervezésével kapcsolatosan. A csoport célpontja Moldova Köztársaság leggazdagabb embere, Vlad Plahotniuc lett volna. Valószínűleg nem a tehetőssége, hanem a befolyása zavart valakiket. A több százmillió dolláros vagyonnal rendelkező úr egyben az ellenzéki, de a kormánykoalícióban részt vevő moldovai Demokrata Párt elnöke, a Victoriabank (az ország legjelentősebb pénzintézete) egykori elnöke, a Petrom Moldova olajvállalat korábbi alelnöke – és ami a legfontosabb: négy tévécsatorna és három rádió egyedüli tulajdonosa.
A készülő merényletről az ukrán határőrség néhány hónappal ezelőtt szerzett tudomást, az ukrán főügyészség pedig azonnal vizsgálatot indított. Ezt követően a moldovai és az ukrán hatóságok kivárták, amíg a csapat akcióba lépett.

Április 7-én, tettenérés közben Moldovában őrizetbe vették az egyik megrendelőt és két szervezőt. A csapat ekkor kapta volna meg megbízóitól a gyilkosság elkövetéséhez szükséges eszközöket, egy litván rendszámú autót a meneküléshez, valamint százezer dollár előleget – még ugyanennyit kaptak volna Plahotniuc megölése után. A rendőrség gránátvetőket, pisztolyokat, mobiltelefonokat foglalt le.

Az ukrán határőrszolgálat közölte: az orosz titkosszolgálatok állnak a Vladimir Plahotniuc ellen készülő merénylet mögött. Moldovai politikai elemzők szerint is valószínű, hogy a nagy múltú szovjet KGB utódja, az orosz FSzB áll a kísérlet mögött. Az ukrán hatóság szerint a merényletre felbérelt bandába olyan személyeket vettek be, akik az utóbbi években Kijevben és környékén több bűncselekményt – gyilkosságot, emberrablást, rablást – követtek el. (Hogy ennek ellenére miért voltak szabadlábon, arról nincs szó.) Kijev persze minden lehetőséget kihasznál arra, hogy megvádolja az orosz titkosszolgálatokat: provokációkat hajtanak végre Ukrajna és szomszédjai kapcsolatainak megrontására.

Nézzünk a térképre: Ukrajna szomszédunk, Moldova pedig szomszédunk szomszédja. Kijev szerint a beregszászi magyar zászló megrongálása mögött is Oroszország áll. Mit is gondoljon az ember…
 

Ezek is érdekelhetnek