Ahol hajdan szürke munkásőr-kesztyű készült, most súlyos betegeknek sütnek - Különleges ételek gyára

Újraéledt a régi celldömölki kesztyűgyár. Csak másként. Az egykori üzemet osztrák cég vette bérbe. Speciális ételeket készítenek olyan súlyos betegeknek, akik nyelési problémákkal küzdenek. A gyártás e hét elején indult. A vállalat szociális szolgáltatást is nyújt dolgozóinak.

Ország-világKarácsony Ágnes2017. 05. 20. szombat2017. 05. 20.
Ahol hajdan szürke munkásőr-kesztyű készült, most súlyos betegeknek sütnek - Különleges ételek gyára


Annak idején kötöttek itt a gépek zöld kesztyűt katonáknak,  szürkét munkásőröknek, fehéret orvosoknak. Gyártottak gyógyászati harisnyákat is. Főként exportra. Sőt, a celldömölki gyárban készültek a szocialista országok cselgáncsozóinak sportruhái az 1980-as „csonka olimpiára”.

Fehér László, Celldömölk polgármestere elmesélte a Szabad Földnek, hogy a Csokonai utcában 1963 novemberétől működött a kesztyűgyár.

A rendszerváltáskor egy olasz cég megvette. Síruhákat varrtak, de 2003-ban bezárt az üzem, s több mint egy évtizedig az enyészet birtokolta a kéthektáros telepet. Aztán uniós forrásból felújította egy vállalkozói csoport. Majd megkeresték a városvezetést: találjanak bérlőt, beruházót, és Celldömölk turisztikai és más fejlesztései kapcsán ma már vonzó a befektetők számára.

Végül egy osztrák tulajdonú cég ajánlata tűnt a legjobbnak.

Az Austrian Bakery a hét elején már el is indította a gyártást. Vállalati szemléletének része a szociális és a képzési gondolkodás: főként nőket foglalkoztatnak majd, de tanműhelyt is terveznek, a gyár területén pedig óvoda lesz a dolgozók kisgyerekeinek.

– Speciális ételeket készítünk olyan betegeknek, akik szájüregi daganatok vagy más betegségek miatt nyelési nehézségekkel küzdenek. Jelenleg harminc főt foglalkoztatunk, jövőre ugyanakkor 150-200-ra is emelkedhet munkatársaink száma – mondta lapunknak Nyári László, az osztrák cég munkatársa, aki egyben a Német Középvállalkozók Országos Szövetségének elnöke.

 

Ezek is érdekelhetnek