Békétlen május elseje - Könnygáz és fapapucs - Párizsban összeégett egy rendőr

Régóta nem volt ilyen békétlen a munka ünnepe a nagyvilágban. Körképünkből kiderül, hol hogyan viselkedtek a felvonulók.

Ország-világ(kas)2017. 05. 06. szombat2017. 05. 06.
Békétlen május elseje - Könnygáz és fapapucs - Párizsban összeégett egy rendőr


Könnygázzal és gumilövedékkel oszlatta fel a török rendőrség Isztambulban a május 1-jei demonstrációt. Történt 207 letartóztatás, lefoglaltak 40 Molotov-koktélt és 17 kézigránátot.

Párizsban egy rendőr súlyosan megégett, és két másik is megsérült, amikor a tüntetők Molotov- koktélokkal támadtak a rendfenntartókra, akik válaszképp könnygázzal oszlatták a tüntetőket a Bastille-emlékmű körüli utcákban.

Moszkva központjában a szervezők szerint 130 ezren vonultak fel a szakszervezetek menetén. Országosan mintegy kétmillióan demonstráltak a munka napján az érdekvédelmi szervezetek nevében.

Athénban több tízezren gyűltek össze a parlamentnél, hogy tiltakozzanak a megszorító intézkedések ellen, amelyekkel a kormány a csődtől próbálja megmenteni az országot.

New Yorkban sem telt teljes békében a munka ünnepe: 32 személyt vettek őrizetbe a demonstrálók közül.

A kommunista Kuba fővárosában, Havannában magányos tüntető zavarta meg a kormánypárti felvonulást. A férfi egy amerikai zászlót lengetve kirohant a tömegből, és a menet előtt szaladt rövid ideig, mígnem néhány szervező lefogta, majd eltávolította. Könnygázt nem vetettek be, viszont egy papuccsal csaptak egyet a fejére…
 

Ezek is érdekelhetnek