Bizonytalan nyugdíj - Hogy milyen egy társadalom, jól mutatja az is, miként bánik az idősekkel

Új idősügyi stratégiát szorgalmaz az Országos Nyugdíjas Parlament – más civil szervezetek bevonásával. Ezzel együtt pedig az európai normáknak megfelelően kiépítenék a szociális ellátórendszert.

Ország-világKarácsony Ágnes2017. 05. 19. péntek2017. 05. 19.
Bizonytalan nyugdíj - Hogy milyen egy társadalom, jól mutatja az is, miként bánik az idősekkel

Hogy milyen egy társadalom, jól mutatja az is, miként bánik az idősekkel. A civil kezdeményezésű Országos Nyugdíjas Parlament az elmúlt hetekben országszerte tizenkilenc helyszínen tartott fórumot, ahol több ezer nyugdíjas mondta el a véleményét helyzetéről.

Az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület tagjai körbejárták az országot Ajkától Debrecenig, Kecskeméttől Miskolcig, Pécstől Békéscsabáig, és tapasztalataik így foglalhatók össze: a nyugdíjasok nem eltartottak, hanem a társadalom hasznos tagjai akarnak lenni.

Vagyis helyesen gondolják úgy, hogy a nyugdíj szerzett jog, nem adomány, s minden ellátásra és gondozásra szoruló idős embernek egyenlő esélyt kell biztosítani a szolgáltatásokhoz és az ellátásokhoz való hozzáférésben. Ehhez pedig ki kell dolgozni az idősek egészségi és szociális gondozásának hatékony rendszerét.
Mindennek kapcsán Talyigás Katalin szociológusprofesszor, az Életet az Éveknek Szövetség egyik vezetője a Szabad Földnek a következőket mondta: „A szociális szférából nagyjából 400 milliárd forintot vontak ki az elmúlt hét évben. Csökkentették az ellátásokat, s elvették a pénzt az intézményektől.

Minoségbiztosítás sincs. Másrészt a szociális intézményeket az állam egyházi fenntartásban akarja működtetni, ami az állami önkormányzati és civil fenntartású intézményeknek hátrányt jelent. Az egészségügy helyzetét pedig talán legjobban az jellemzi: nálunk GDP-arányosan fele annyit fordít egészségügyre a költségvetés, mint az Európai Unió átlaga.

Karácsony Ágnes

Ezek is érdekelhetnek