Húzd meg, ereszd meg - Nem lesz könnyű elfogadtatni a brüsszeli követeléseket

Az uniós vezetők megegyeztek a Brexit-tárgyalások menetéről. A brüsszeli csúcstalálkozó résztvevői szinte mindenben egyetértettek. Az Európai Unió szeretné elérni, hogy a jelenleg Nagy-Britanniában dolgozó magyarok és más európai uniós állampolgárok a kilépés után is élvezhessék az őket megillető szociális jogokat és kedvezményeket.

Ország-világHalmai Katalin2017. 05. 08. hétfő2017. 05. 08.

Kép: A balloon is tied to the Winston Churchill statue in Parliament Square during a 'March for Europe' demonstration against Britain's decision to leave the European Union, in central London, Britain July 2, 2016. Britain voted to leave the European Union in the EU Brexit referendum. REUTERS/Neil Hall - RTX2JDKL, Fotó: Neil Hall

A balloon is tied to the Winston Churchill statue in Parliament Square during a demonstration against Britain's decision to leave the European Union, in central London
A balloon is tied to the Winston Churchill statue in Parliament Square during a 'March for Europe' demonstration against Britain's decision to leave the European Union, in central London, Britain July 2, 2016. Britain voted to leave the European Union in the EU Brexit referendum. REUTERS/Neil Hall - RTX2JDKL
Fotó: Neil Hall


Az április utolsó hétvégéjén tartott Brexit-csúcs résztvevői felállították a tárgyalások menetrendjét.

Az egyik legfontosabb, ám majd’ egy éve vitatott kérdés is eldőlt, nevezetesen az, mikor kezdődnek az egyeztetések. A Brexitről szóló tárgyalások az Európai Unió és a londoni kormány között a június 8-i brit választások után indulnak meg. Az Európai Unió főtárgyalója, a francia Michel Barnier a 27 EU-tagállam nevében és felhatalmazásával fog megbeszéléseket folytatni a brit miniszterelnök képviselőjével a szigetország Euból való távozásának a feltételeiről. Az intenzív párbeszéd másfél évig tart majd.

Az uniós országok számára elsődleges fontosságú, hogy már a tárgyalássorozat kezdetén rendezzék annak a 3 millió embernek – köztük nagyjából félmillió magyarnak – a hirtelen bizonytalanná vált helyzetét, akik jelenleg Nagy-Britanniában dolgoznak, és élvezik az EU-polgároknak járó jogokat, kedvezményeket. Ugyanilyen lényeges, hogy a közösség országaiban élő másfél millió brit állampolgár jövője is biztonságos és kiszámítható legyen. Ezért kéri Brüsszel, hogy a már letelepedett uniós munkavállalók a Brexit után is megőrizhessék kiváltságaikat, és éppúgy járjon nekik a szociális ellátások széles köre, mint amikor a szigetország még az EU tagja volt.

A közösségi szabályok jóval több jogot és kedvezményt biztosítanak a tagállamok polgárainak, mint a harmadik országból érkezett bevándorlóknak.

A kiváltságok közé tartozik például, hogy az EU-s munkavállalók akkor is részesülhetnek családi pótlékban, ha a gyerekeik nem az adott tagállamban élnek. Akárcsak a helyieknek, nekik is jár az ingyenes egészségügyi ellátás, kaphatnak adókedvezményeket, lakhatási és képzési támogatást, és védik őket a kollektív megállapodásokban rögzített munkavállalói jogok.

A brüsszeli elképzelések szerint Nagy-Britanniának mindaddig biztosítania kellene ezeket a kiváltságokat a területén dolgozó magyarok és más EU-polgárok számára, amíg ők a szigetországban élnek és dolgoznak. Az Európai Unió emellett azt is szeretné elérni, hogy London egyszerűsítse a tartózkodási engedély kiadását és csökkentse a külföldiekre háruló adminisztratív terheket. A Brexit után brit földre érkezőknek természetesen már nem járnának ezek a jogok és kedvezmények.

Halmai Katalin, Brüsszel

 

Ezek is érdekelhetnek