Meg kell tanulni! Évente 14 ezer honfitársunk megmenekülhetne

TANRENDBE KERÜLHET. - Évente több mint húszezren halnak meg hirtelen szívhalál következtében, pedig sikeres beavatkozással az első három percben 70 százalékuk megmenthető lenne.

Ország-világMunkatársunktól2017. 05. 31. szerda2017. 05. 31.
Meg kell tanulni! Évente 14 ezer honfitársunk megmenekülhetne

Súlyos esetekben 5-6 perc van a segítségre, tehát nem a mentősök, hanem az elsősegélynyújtók menthetik meg a balesetet szenvedetteket.

A magyar lakosság csaknem 80 százaléka részt vett elsősegélynyújtó tanfolyamon, de ha úgy hozza a sors, csak minden hatodik ember segítene. Teljes biztonsággal a képzetteknek is csak a 20 százaléka tudná alkalmazni a megtanultakat, újraélesztésre pedig mindössze öt százalékuk vállalkozna.

A skandináv országokban ugyanez a szám 80 százalék. Egy 2012-es kormányrendelet szerint a 9–12. évfolyamos diákokat jelenleg is meg kellene tanítani az újraélesztésre, de a gyakorlat mást mutat.

Ezért a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája vállalta, hogy minden középiskolai tanárnak megtanítaná, hogyan kell professzionálisan oktatni az újraélesztést, majd ezt a tudást a tanrend részeként átadhatnák a fiataloknak. Fontosnak tartanák, hogy már az általános iskolákban is tanítsák az életmentést, hiszen egy 10–14 éves gyerek is képes újraéleszteni egy embert.