Paksi csiki-csuki

Némi csúszással, de most már tényleg beindul a paksi blokk bővítése. A két új rész tíz éven belül el is készülhet, ígéri a beruházást felügyelő miniszter.

Ország-világHardi Judit2017. 05. 15. hétfő2017. 05. 15.

Kép: Paks atomerőmű atomeromu nukleáris energia villamos áram termelés beruházás ipari létesítmény veszély környezetszennyezés 2017 04 10 Fotó: Kállai Márton

Paksi csiki-csuki
Paks atomerőmű atomeromu nukleáris energia villamos áram termelés beruházás ipari létesítmény veszély környezetszennyezés 2017 04 10 Fotó: Kállai Márton

Süli János hétfőn tartott bemutatkozó sajtótájékoztatót. Ő lesz a paksi bővítés kivitelezéséért felelős tárca nélküli miniszter (maga Orbán Viktor nevezte ki), aki szerint a beruházás az ország elemi érdeke. Úgy gondolja, ha kormányváltás lenne is 2018-ban (Süli egyébként erre nem sok esélyt lát), az új vezetők is folytatnák a megkezdett munkát, hiszen be kellene látniuk, nincs más lehetőség Magyarország energiaellátásának biztosítására. Süli minisztériuma valószínűleg 30–40 dolgozóval működik majd, de Brüsszellel továbbra is a Miniszterelnökség, vagyis Lázár Jánosék tartják a kapcsolatot.

A beruházás most 16 hónapos csúszásban van, oka ennek a brüsszeli vizsgálódás. Süli ennek ellenére kijelentette, a 2026-os határidőt tartani tudják – addig tart az ő megbízása is. Most elkezdődnek a fizikai munkálatok, felkészítik a magyar cégeket, amelyek beszállítók lehetnek – arról azonban, hogy milyen vállalatok építik az új atomerőműblokkot, nem a kormány, hanem az oroszok döntenek, mivel a Roszatom a kivitelező. Népszavazás a kérdésről nem lesz. Süli szerint teljesen felesleges.

Egyrészt azért – magyarázta a miniszter –, mert erről a szakmai kérdésről már döntött a parlament, az emberek átpolitizált félinformációk alapján pedig nem tudnak tájékozódni. Különben is – hangzott el a már sokszor ismételt miniszteri rigmus –, aki nem akarta Paks2-t, az véleményt nyilváníthatott azzal, hogy nem szavazott a Fidesz–KDNP-re 2014-ben. Aki meg akart, véli Süli, az kinyilváníthatta a véleményét valamely nyilvános fórumon.

A legtöbben valószínűleg 2021 és 2022 között dolgoznak majd a beruházáson, körülbelül nyolc-tízezer ember. Szakképzett műszerészekre, mérnökökre, szerelőkre lesz majd szükség.

Ezek is érdekelhetnek