Szeged Mercedese

Kedden átadták Szegeden az ELI-ALPS, a nemzetközi lézerközpont 70 milliárd forintért, jelentős részben európai uniós támogatásból létesített és felszerelt épületét.

Ország-világTanács István2017. 05. 26. péntek2017. 05. 26.

Kép: Szeged, 2017. május 23. A szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont átadott épületegyüttese egyik tömbjének belső tere az 2017. május 23-án, a központ ünnepélyes megnyitója napján. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd, Fotó: Koszticsák Szilárd

Szeged Mercedese
Szeged, 2017. május 23. A szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont átadott épületegyüttese egyik tömbjének belső tere az 2017. május 23-án, a központ ünnepélyes megnyitója napján. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök avató beszédében azt mondta: az ELI nem olyan beruházás, amellyel felzárkózunk Európához, hanem az a beruházás, amellyel Európa felzárkózik a világhoz. Az új tudományos központba szerte a világból érkeznek majd kutatók, hogy a nagy teljesítményű, egyedi lézerberendezéseken folytassák kutatásaikat.

A kutatóműhelyt a sajtóban „Szeged Mercedesének” is emlegetik, hiszen a központ mellé inkubátorház és a remények szerint csúcstechnikai fejlesztéseknek helyet adó ipari park települ. Az avatáson Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere nem mondhatott beszédet, jóllehet az ELI-t még Bajnai Gordon kormánya hozta Szegedre, a Fidesz-kormány pedig jó ideig nem is akarta folytatni.
 

Ezek is érdekelhetnek