Előre a múltba

Az amerikai elnök Miamiban bejelentette: azonnali hatállyal felszámolja a Barack Obama által Kubával tető alá hozott egyezményt.

Ország-világKirály Farkas2017. 06. 28. szerda2017. 06. 28.

Kép: Tourist in a classic American car drive past a balcony decorated with Cuban and U.S. flags in Havana, Cuba, Sunday, March 20, 2016, ahead of President Barack Obama's arrival. In his historic visit to Cuba, Obama is relegating decades of American acrimony with the communist country further into the past and cementing a new relationship between the Cold War-era foes. (AP Photo/Ramon Espinosa), Fotó: Ramon Espinosa

Előre a múltba
Tourist in a classic American car drive past a balcony decorated with Cuban and U.S. flags in Havana, Cuba, Sunday, March 20, 2016, ahead of President Barack Obama's arrival. In his historic visit to Cuba, Obama is relegating decades of American acrimony with the communist country further into the past and cementing a new relationship between the Cold War-era foes. (AP Photo/Ramon Espinosa)
Fotó: Ramon Espinosa

Sok embernek elrontotta a hétvégéjét Donald Trump. Az elnök szerint Obama egyezménye egyoldalú, és nem segít a kubai népen. A légi kapcsolat megmaradna az országok között, ahogy a diplomáciai is. Viszont Amerika szigorítaná a Kubába utazás feltételeit – amerikai állampolgárnak törvényileg tilos turistaként Kubába utazni, bár van számos kiskapu erre –, és sokkal nagyobb figyelemmel követné a szigetországba irányuló pénz útját, hogy az ne a kormány, hanem a nép kezébe jusson.

Trump elnök a közönsége tudtára adta, hogy Kuba biztonsági fenyegetés, hiszen fegyvereket adott el Észak-Koreának. Amint azt is: Amerika nem nézi csöndben tovább a kommunista elnyomást.

Amennyire megtapsolták a kubai emigránsok Trumpot Miamiban, annyira felháborodtak a politikusok Havannában. A Kubai Kommunista Párt többoldalas nyilatkozatban ítélte el az amerikai elnök akcióját. A párt szerint az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy megleckéztesse Kubát. A visszavágó nyilatkozatnak része egy elgondolkodtató felsorolás.

Eszerint aggódhatunk az emberi jogok tiszteletben tartása miatt abban az országban, ahol gyakoriak a rendőri túlkapások, különösen az afroamerikai lakosság ellen, ahol kizsákmányolják a gyerekmunkásokat, ahol az egészségügy felépítése miatt 23 millió lakos nem kap orvosi ellátást, ahol a férfi és a női bérek nem egyenlőek, és amely ország felrúgta a globális felmelegedés csökkentésére létrejött nemzetközi egyezményeket. Néhány tételt kihagytam a sorból – de már ezek fényében is Amerika meglehetősen rossz helynek tűnik, nemde?

Június 18-án, vasárnap pedig már az orosz külügyminiszter is nyilatkozott a helyzetről. Szergej Lavrov sajnálatosnak nevezte az amerikai lépéseket, és kifejezte hazája szolidaritását Kuba iránt. Oroszország bő fél éve vetette fel, hogy ismét katonai támaszpontot működtetne Kubában.

Ezek is érdekelhetnek