Mi lesz az atomhulladékkal? Tele az első kamra, az új pedig még nem készült el

Betelt a radioaktív hulladékok tárolására szolgáló bátaapáti tározó, az új pedig még nem készült el. Eközben a Greenpeace és az Energiaklub együtt bírósági keresetet nyújtott be a paksi atomerőmű bővítését jóváhagyó környezetvédelmi engedély ellen.

Ország-világHardi Péter2017. 06. 06. kedd2017. 06. 06.

Kép: Bátaapáti NRHT Nemzeti Radioaktiv Hulladékkezelö technológiai épülete, ahol a Paksi atomerömüböl származó kis- és közepes aktivitású radioaktiv hulladékokat tartalmazó hordókat átveszik, majd az átmeneti tárolóban elhelyezik - "atomtemetö" sugárveszély atomenergia nukleáris 2009.05.21. fotó: Németh András Péter

Mi lesz az atomhulladékkal? Tele az első kamra,  az új pedig még nem készült el
Bátaapáti NRHT Nemzeti Radioaktiv Hulladékkezelö technológiai épülete, ahol a Paksi atomerömüböl származó kis- és közepes aktivitású radioaktiv hulladékokat tartalmazó hordókat átveszik, majd az átmeneti tárolóban elhelyezik - "atomtemetö" sugárveszély atomenergia nukleáris 2009.05.21. fotó: Németh András Péter


Átmenetileg szünetel a sugárzó anyagok szállítása a paksi atomerőműből a bátaapáti tározóba. A gránithegy gyomrába legközelebb jövőre küldenek csomagokat, amelyeket addig Pakson tárolnak, és készítik elő a végleges elhelyezésükre, tudtuk meg Honti Gabriellától, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. kommunikációs vezetőjétől. Az első szállítmány négy és fél éve érkezett tározóba, amely idén május 19-re megtelt atomerőművi eredetű radioaktív hulladékkal.

A jövő évtől megtöltendő kamrát is kivájták már, jelenleg a betonozással teszik alkalmassá a radioaktív hulladék fogadására. A technológia megújul, a hulladékcsomagok ezentúl tárolásra készen érkeznek a csaknem száz méter hosszúságú vasbeton medencébe. A tározóban kis- és közepes aktivitású sugárzó hulladékot, védőfelszereléseket, munkaruhákat, eszközöket helyeznek el.

XXX

Két környezetvédő szervezet, a Greenpeace és az Energiaklub bíróságon támadta meg az atomerőmű bővítése előtt utat nyitó környezetvédelmi engedélyt.

A civil szervezetek egyebek között azt vitatják, hogy Bátaapátiban elegendő hely lesz a kevéssé sugárzó anyagok elhelyezésére – nem beszélve a nagy aktivitású kiégett fűtőelemek átmeneti és végleges tárolásáról, amely teljesen megoldatlan.

Ezek is érdekelhetnek