Rés a szigorú kerítésen

Úgy tűnik, mégsem véd olyan jól a déli határszakaszra, forintmilliárdokért felhúzott kerítés. A hétvégén Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere olyan képeket tett föl a Facebookoldalára, amelyekből az derül ki, hogyha a mezőőrök nem fogják el a határon átszökő menekülteket, a rendőrség oda sem ért volna az átvágott kerítésszakaszhoz. Mindeközben a nyári szezonban ismét hosszú sorok alakulnak ki néhány déli határállomáson.

Ország-világTanács István2017. 06. 30. péntek2017. 06. 30.

Kép: Kecskemét, 2017. június 21. A "parndorfi ügyként" elhíresült, 71 ember halálát okozó eset elsőrendű vádlottját kísérik a Kecskeméti Törvényszék tárgyalótermébe 2017. június 21-én. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség embercsempészés és más bűncselekmények miatt emelt vádat 1 afgán, 9 bolgár, illetve 1 bolgár és libanoni, kettős állampolgárságú férfi ellen 2017 májusa elején. A vád szerint a bűnszervezet tagjai 2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A Kecskemétről a határra tartó hűtőkocsiban 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek az indulástól számított három órán belül, még magyar területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt. MTI Fotó: Ujvári Sándor, Fotó: Ujvári Sándor

Rés a szigorú kerítésen
Kecskemét, 2017. június 21. A "parndorfi ügyként" elhíresült, 71 ember halálát okozó eset elsőrendű vádlottját kísérik a Kecskeméti Törvényszék tárgyalótermébe 2017. június 21-én. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség embercsempészés és más bűncselekmények miatt emelt vádat 1 afgán, 9 bolgár, illetve 1 bolgár és libanoni, kettős állampolgárságú férfi ellen 2017 májusa elején. A vád szerint a bűnszervezet tagjai 2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A Kecskemétről a határra tartó hűtőkocsiban 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek az indulástól számított három órán belül, még magyar területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: Ujvári Sándor

Legrosszabb a helyzet Röszkénél az E75-ös autópálya határátkelőjénél.

A határátkelőnél annak ellenére nagy a tömeg, hogy a magyar hatóságok május 9-én feloldották az április 7-i szigorítást, miszerint egy európai uniós rendeletre hivatkozva az uniós tagállamok polgárainak iratait is kivétel nélkül ellenőrizték a számítógépes adatbázisban. Ez okozott torlódást. A Balkánra és Törökországba tartó nyári áradat azért Röszkén át vonul, mert ezen az autópályán vezet a leggyorsabb út.

A több ezer kilométert utazó vendégmunkások Tompát nem szeretik, mert onnan át kell kelni Szabadkán, ráadásul a szerb rendőrök előszeretettel büntetik a városon áthaladó külföldieket. Nagylaknál, illetve a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen a személyforgalomban egyelőre nem volt többórás várakozás.

Románia ugyan fenntartja a szigorúbb ellenőrzést, de ha torlódás kezdődik, akkor azonnal enyhítenek ezen a román határrendőrök.

A magyar és a szerb állampolgárok több, igaz, csak 7 és 19 óra között nyitva tartó határátkelőn jóval rövidebb idő alatt átjuthatnak a szomszéd országba. Röszkénél ilyen a régi közúti határátkelő, és közel van az ásotthalmi, a Tiszától keletre pedig a tiszaszigeti közúti határátkelő. Szerbiába át lehet még kelni Tompánál, bár ott szoktak kialakulni sorok, valamint Bácsalmásnál és Hercegszántónál.

 

Ezek is érdekelhetnek