Blöffölni tudni kell

Olaszország szolidaritást kér az Európai Uniótól. Olyat, amilyennek érdemben hasznát tudja venni. Mert az ország megtelt.

Ország-világKirály Farkas2017. 07. 12. szerda2017. 07. 12.

Kép: June 24, 2017 - Mediterranean Sea: Rescue operation of the Italian Navy in the Mediterranean Sea roughly 20 miles off the coasts of Libya. The crew of the ship Carlo Margottini rescues an inflatable dinghy with 121 migrants coming from Libya. 120 men and 1 pregnant woman including Bengalis and Africans. Italy has been inundated by illegal refugees and is asking the EU to share the burden. European ministers are holding emergency talks on the migrant crisis, after Italy threatened to block rescue ships due to the “unsustainable” flows of people., Image: 340408616, License: Rights-managed, Restrictions: No publication in Italy, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Polaris, Fotó: Profimedia

Italian Navy continues sea rescue of refugees
June 24, 2017 - Mediterranean Sea: Rescue operation of the Italian Navy in the Mediterranean Sea roughly 20 miles off the coasts of Libya. The crew of the ship Carlo Margottini rescues an inflatable dinghy with 121 migrants coming from Libya. 120 men and 1 pregnant woman including Bengalis and Africans. Italy has been inundated by illegal refugees and is asking the EU to share the burden. European ministers are holding emergency talks on the migrant crisis, after Italy threatened to block rescue ships due to the “unsustainable” flows of people., Image: 340408616, License: Rights-managed, Restrictions: No publication in Italy, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Polaris
Fotó: Profimedia

Előfordulhat, hogy a római kormány lezárja kikötőit a migránsokat kimenekítő hajók előtt. Róma azt kéri az Európai Uniótól, hogy a többi ország is fogadjon vagy vegyen át valamennyit a havonta több tízezres számban, a Földközi-tengeren érkező menekülők közül.

– Hatalmas nyomásnak vagyunk kitéve – nyilatkozta az Il Messaggero napilapnak adott interjújában Marco Minniti olasz belügyminiszter. – Az olasz kikötőkbe nem bárkákkal érkeznek a menekültek, hanem humanitárius szervezetek vagy a Frontex műveleteiben részt vevő államok hajóin. Számos ország lobogója alatt hajóznak. Ha a migránsokat csakis olasz kikötőkbe hozzák, akkor valami nem működik.
Ez a probléma lényege. Én Európa-párti vagyok, és nagyon büszke lennék, ha legalább egyetlen hajó Olaszország helyett egy más európai kikötőbe tartana. Nem oldaná meg Olaszország problémáit, de rendkívüli jelzés lenne – fogalmazott a miniszter.

Az Európai Bizottság támogatja a Földközi-tengerből kimentett migránsok elosztását más országokba, de ezt nehéz lesz a gyakorlatba ültetni, mivel több állam is tiltakozik ellene. Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó párt elnöke szombaton, egy pártrendezvényen fejtette ki sajátos hozzáállását: – Mi nem zsákmányoltuk ki azokat az országokat, ahonnan az Európába érkező menekültek származnak, nem használtuk a munkaerejüket, és végül is, nem mi hívtuk őket Európába. Erkölcsileg jogunk van nemet mondani – fogalmazott.

A Frontex – az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség – szerint Róma blöfföl. Az ügynökség szóvivője, Izabella Cooper kijelentette: semmiféle ilyen témájú kommunikáció nem történt. Bár erről nincs mit kommunikálni: ha lezárják a kikötőket, akkor le lesznek zárva. Ami persze nem megoldás. Ahogy az sem, hogy egy ír hajó az olasz partok közelében kimentett menekülteket egy távoli ír kikötőben tegye partra.

A problémát – így vagy úgy – Líbia területén kell megoldani. Ebben mindenki egyetért. De az egyetértés önmagában édeskevés.
 

Ezek is érdekelhetnek