Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Nemhogy bezárna, hanem sok balatoni vendéglős inkább átáll a szezonálisról az éves nyitvatartásra – így „védekezik” a vészes munkaerőhiány ellen. Olyan vendéglátós is akadt, aki nem talált szakácsot, felszolgálót a szezonra, így inkább ki se nyitott – igaz, nem ez a jellemző. Meglehet, közel már a Kánaán.
A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, Guller Zoltán a napokban nyilatkozta, hogy jövőre akár megduplázódhatnak a bérek a vendéglátásban annak köszönhetően, hogy az idei 18-ról 5 százalékra csökken az áfa – igaz, bevezetik viszont a 4 százalékos turisztikai hozzájárulást az ágazat fejlesztésére, de ez így együtt is még csak a mostani adótétel fele lesz.
– Dupla bér? Aligha, mert ahhoz járulékcsökkentésre is szükség lenne – így vélekedik Makkos Péter, aki Fonyódon vezet évtizedek óta vendéglőt, és idén nagy elhatározásra jutott: a szezonális helyett visszatér a sok éve fölhagyott éves nyitvatartásra. – A munkaerő megtartása miatt döntöttem így, mert még a téli veszteség is jobban belefér, mintsem minden tavasszal új személyzetet toborozni. Amikor az M7-es autópálya meghosszabbítása elkészült, Fonyódról eltűnt az átmenő forgalom, de mostanra átalakul a turizmus, a vendéglátás, és más a munkaerő-kínálat is. Szerencsére ma már újra egyre többet költenek a turisták. Több balatoni kollégám is gondolkodik hasonló lépésen, akad, aki amiatt nem tudja ezt megtenni, mert nem lehet téliesíteni az egységét.
Makkos Péter úgy véli, tudja a megfejtést a munkaerőgondokra: 250 ezer forintos minimálbér, ezzel együtt a járulékok egyharmadra csökkentése, komoly szociális háló, magasabb családi pótlékkal.
Szerinte így költene még többet a turista és maradnának idehaza a ma külföldre kényszerülő szakemberek.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu