Két fél nem egész - Máris itt az újabb baj

Hadihajót küldött Törökország Ciprus felségvizeire. Ciprus korábban olajfúró hajót bízott meg a felségvizei alatt rejtőző altalajkincsek felderítésével. Alig egy héttel a két ciprusi közösség sikertelen svájci tárgyalásai után máris itt az újabb baj.

Ország-világKirály Farkas2017. 07. 27. csütörtök2017. 07. 27.

Kép: A couple sit at a coffee shop by sandbags and barbed wire that blocks a road crossing from the south, Greek Cypriot, to the north, Turkish Cypriot breakaway controlled areas in the divided capital Nicosia, Cyprus, Monday, April 10, 2017. Talks aimed at reunifying ethnically divided Cyprus resume after a two-month halt. But negotiations face difficult challenges with the island's Greek Cypriot president accusing the breakaway Turkish Cypriot leader of backpedaling on key issues at Turkey's prompting after months of solid progress. Cyprus was split in 1974 when Turkey invaded following a coup mounted by supporters of union with Greece. (AP Photo/Petros Karadjias), Fotó: Petros Karadjias

Két fél nem egész - Máris itt az újabb baj
A couple sit at a coffee shop by sandbags and barbed wire that blocks a road crossing from the south, Greek Cypriot, to the north, Turkish Cypriot breakaway controlled areas in the divided capital Nicosia, Cyprus, Monday, April 10, 2017. Talks aimed at reunifying ethnically divided Cyprus resume after a two-month halt. But negotiations face difficult challenges with the island's Greek Cypriot president accusing the breakaway Turkish Cypriot leader of backpedaling on key issues at Turkey's prompting after months of solid progress. Cyprus was split in 1974 when Turkey invaded following a coup mounted by supporters of union with Greece. (AP Photo/Petros Karadjias)
Fotó: Petros Karadjias


Biztatják a görög ciprióták, azaz a Ciprusi Köztársaság a török cipriótákat, azaz az Észak-ciprusi Török Köztársaságot: nyilvánítsa ki (újra) elkötelezettségét a sziget egyesítését illetően. Nem sok eredménnyel. Pedig a svájci tárgyalásokat a legtöbb politológus utolsó esélynek tekintette a sziget egyesítését szorgalmazó erőfeszítések sorában – a kétzónás, kétközösséges föderáció létrehozásának ügyében. Ám a ciprusi vezetők, a görög Nikosz Anasztasziadisz és a török Musztafa Akindzsi közötti tárgyalások meddőnek bizonyultak, midőn Törökország ciprusi szerepéről egyeztettek.

A mindenkinek megfelelő állapotot régóta keresik a ciprusiak. Az egykori brit gyarmat függetlenségéről 1959-ben egyezkedett Nagy- Britannia, Görögország és Törökország. 1974- ben a görögországi katonai junta által támogatott ciprusi görög katonatisztek csoportja államcsínyt kísérelt meg azzal a szándékkal, hogy Ciprust Görögországgal egyesítse. Válaszul Törökország 40 000 fős inváziós haderőt tett partra a sziget északi részén, és megkezdte annak megszállását. Így jött létre a szigeten a két állam.

A geológia persze fittyet hány a politikára: a kőolaj ott terem, ahol megfelelő földtani feltételek voltak/vannak. Ciprus egyre több kőolaj- és gázkitermelési koncessziót bocsátana ki az érdekelt vállalatoknak, nyilván kemény pénzért, ami a Ciprusi Köztársaság kasszáját duzzasztaná. Törökország viszont azt szeretné, ha a bevételből az észak-ciprusi török bábállam is részesülne. Erre jogilag nem tudná rávenni a görög cipriótákat – észak-ciprus nemzetközi jogilag nem egy állam, Törökországon kívül senki nem ismeri el az államiságát –, ezért a TCG Gökçeada fregattot szimatolni küldte a panamai zászló alatt ciprusi felségvizeken hajózó West Capella fúróhajó után.

Hasonlít ez a róka fogta csuka meséjére.

Ciprus görög része nem enged a kormányzati jogaiból addig, amíg a török csapatok ki nem vonulnak a szigetről. A sziget török része pedig nem vonultatja ki a támogató csapatokat addig, amíg a görög szigetfél nem enged az elvárásaiból.

Egyelőre a helyzet nem változik, B terv pedig nincs. Tizenöt éves távlatokat emlegetnek fel a helyzet rendezését illetően. Hogy is nézett ki a világ tizenöt évvel ezelőtt?
 

Ezek is érdekelhetnek