Veszedelmes ábrándok

24 órás nemzeti sztrájkot hirdetett Nicolás Maduro elnök ellen Freddy Guevara, az ellenzék vezére, miután egy nem hivatalos népszavazásra 7,6 millió embert mozgósítottak.

Ország-világM. M.2017. 07. 22. szombat2017. 07. 22.
Veszedelmes ábrándok


Maduro elnök július 30-ára írt ki szavazást egy alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztására, amivel az ellenzéki többségű parlamentet akarja megkerülni hatalma megszilárdításáraben. Az ellenzék ezt megakadályozandó múlt vasárnap tartott egy nem hivatalos népszavazást, amelyen 7,6 millió ember 98 százaléka elutasította Nicolás Maduro államfő kezdeményezését.

Közben a Fehér Ház is több ízben nemtetszését nyilvánította ki Maduro kormányával szemben. Donald Trump amerikai elnök gazdasági szankciókkal fenyegette meg a venezuelai elnököt, ha az alkotmányozó nemzetgyűlést összehívja. „A venezuelai nép ismét világossá tette, hogy kiáll a demokrácia, a szabadság és a jogállam mellett. Mégis: erőteljes és bátor cselekedeteikről továbbra sem vesz tudomást egy rossz vezető, aki arról ábrándozik, hogy diktátor lesz belőle” – olvasható a Fehér Ház által kiadott, Trump által aláírt közleményben.

A 31 milliós dél-amerikai országban hónapok óta polgárháborús helyzet uralkodik, Maduro leváltását követelik a tüntetők. A közbiztonság megszűnt, az infláció majdnem négy számjegyű, a boltok üresek, az emberek éheznek. Aki teheti, külföldre menekül, Panama az egyik kedvelt célpont.
 

Ezek is érdekelhetnek