Vihar a Brennernél

„Semmit sem teszünk anélkül, hogy előtte ne konzultálnánk Rómával és Brüsszellel” – jelentette ki szerdán az osztrák kancellár. Békéltető szavai nem csupán megnyugtatóak voltak, hanem meghökkentőek is.

Ország-világFöldvári Zsuzsanna2017. 07. 16. vasárnap2017. 07. 16.

Kép: Brenner-hágó, 2016. április 24. Rohamrendőrök sorakoznak az Olaszország és Ausztria közötti Brenner-hágó határátkelőnél 2016. április 24-én. Mintegy háromszáz olasz tüntetett az osztrákok által tervezett határlezárás ellen. (MTI/EPA/Jan Hetfleisch), Fotó: Jan Hetfleisch

Vihar a Brennernél
Brenner-hágó, 2016. április 24. Rohamrendőrök sorakoznak az Olaszország és Ausztria közötti Brenner-hágó határátkelőnél 2016. április 24-én. Mintegy háromszáz olasz tüntetett az osztrákok által tervezett határlezárás ellen. (MTI/EPA/Jan Hetfleisch)
Fotó: Jan Hetfleisch

Még 24 óra sem telt el azután, hogy az osztrák védelmi miniszter, Hans Peter Doskozil a Krone című, hatalmas példányszámú bulvárlapon keresztül közölte, hogy 750 katona és komoly hadigépezet, benne négy páncélos Pandur tehergépkocsi áll készenlétben, hogy felvonuljon az Olaszországban megint sokasodó menekültekkel szemben, Rómában azonnal pánik tört ki, az olasz lapok arról számoltak be, hogy az osztrák erők már a Brenner-hágónál állnak.

Ezt azonban a harcias Doskozil nem mondta. Ő úgy fogalmazott, hogy 72 óra alatt Bécs mozgósítani tudja katonai erőit, s erre akár nagyon hamar sor kerülhet. A miniszter jelezte, hogy a 750 fős bevetendő csapatból 450 foő Tirolban helyeznek el, a többieket pedig Karintiában. Hozzátette, a nehézfegyverzetet a tiroli tartományba vezénylik Pandurostul.

A bejelentéssel egy időben a tiroli tartományban tartózkodott választási körúton az osztrák külügyminiszter, a kormánykoalíció néppárti tagjának néhány napja megválasztott elnöke, aki pártja élén a kancellári címet szeretné megszerezni az október 15-re előre hozott választásokon. A 30 éves Sebastian Kurz rögtön átvette a konkurens párt hadügyminiszterének militáns véleményét, hangoztatva, hogy a Brennert osztrák védelem alá kell venni. Azaz az unión belül már megszűnt határellenőrzést vissza kell állítani. (Erre az Európai Unió a tagállamoknak különleges indokok alapján lehetőséget is ad, de csak 10 napra.) Kontrázott neki a tiroli tartomány – szintén néppárti – vezetője, Günther Platter, aki azt mondta, hogy Ausztria védelmére akár az uniós szabályokat is fel szabad rúgni, s a tömeges beáramlást minden eszközzel meg kell akadályozni.

Az osztrák kardcsörtetés a Bécs által vártnál sokkal nagyobb felháborodást keltett Olaszországban, az Európai Unióban, de még az Ausztria és Olaszország között található, az utóbbihoz tartozó Dél-Tirolban is.

A római külügyminisztérium bekérette az osztrák nagykövetet, tudatván vele, hogy Olaszország európai szolidaritást vár, nem pedig katonai felvonulást.

Az Európai Unió nevében a brüsszeli parlament elnöke adott hangot nemtetszésének.

Amikor aztán a kancellár az olasz miniszterelnökkel, Paolo Gentilonival beszélt telefonon, elérkezettnek látta az időt, hogy a nyilvánosság elé álljon, méghozzá oldalán Doskozil védelmi miniszterrel.

„Pillanatnyilag nincs határellenőrzés a Brennernél, páncélosok sem készülnek az átkelőhöz” – mondotta Christian Kern, 180 fokot fordulva az előző naphoz képest. Elmondta, hogy a kivezénylésre váró Pandurok nincsenek felszerelkezve fegyverrel, az autók páncélzatával kizárólag a szállítandó katonákat védik. Az osztrák politikus továbbra is állítja, hogy egyre több ember érkezik a Földközi-tengeren Olaszországba, jóval többen, mint egy évvel korábban, ezzel szemben az onnan Ausztriában próbálkozók száma – meglátása szerint – alig változik. Ez pedig szerinte alapvetően az olasz hatóságok kiváló munkáját dicséri. Mindazonáltal Kern európai szolidaritást sürgetett Olaszországgal szemben, és azt is mondta, hogy a 2015-ös emberáradat semmiképpen sem ismétlődhet meg.

Földvári Zsuzsanna, Bécs

Ezek is érdekelhetnek