Vonzások vagy választások

Az amerikai és az orosz elnök között kiválóan működő kémia és a több tízezer tüntető erőszakba torkolló megmozdulása szinte jelentéktelenné tette a hamburgi G20 csúcstalálkozó célját: a párizsi klímaegyezmény és a szabadkereskedelmi megállapodás eddigi vívmányainak megtartása lett volna.

Ország-világMarkos Mária2017. 07. 15. szombat2017. 07. 15.

Kép: President Donald Trump shakes hands with Russian President Vladimir Putin at the G20 Summit, Friday, July 7, 2017, in Hamburg. (AP Photo/Evan Vucci), Fotó: Evan Vucci

Donald Trump,Vladimir Putin
President Donald Trump shakes hands with Russian President Vladimir Putin at the G20 Summit, Friday, July 7, 2017, in Hamburg. (AP Photo/Evan Vucci)
Fotó: Evan Vucci


Hamburgan adott találkozót egymásnak a világ 19 legfejlettebb gazdaságát és az EU-t magában foglaló G20 csoport. A nyitónap fő attrakciójának számított Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök találkozója, amely valóra is váltotta a hozzá fűzött reményeket. Ahogy az amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson fogalmazott: a két elnök többek közt „egyetértett abban, hogy egy diplomatákból álló munkacsoportot állítsanak fel annak szavatolása érdekében, hogy Oroszországnak nincs szándékában sem az amerikai, sem más országok belügyeibe beavatkozni”.

Trump elnök vasárnap reggel még azt írta a Twitteren: „Áthatolhatatlan kiberbiztonsági munkacsoportot hozunk létre az olyan ügyekre, mint a választásokba való kibernetikai beavatkozás.” Később már azt írta: „Az, hogy beszéltem Putyin elnökkel a kiberbiztonsági munkacsoportról, nem jelenti, hogy megvalósíthatónak gondolnám. Megvalósíthatatlan.”

A szíriai válság rendezésével kapcsolatosan megállapodtak abban, hogy közös tűzszüneti zónát alakítanak ki a szír–jordán határon.

A külügyér hozzátette, Putyin és Trump között működött a kémia, és azért is nyúlt a tervezett harminc percnél hosszabbra – egy óra 15 percre – a kétoldalú találkozó, mert „olyan mértékű volt az őés az eszmecsere, hogy egyikük sem akarta megszakítani”. A találkozón szóba került az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás kérdése is. Hogy mi hangzott el, annak más verzióját adta elő az orosz külügyminiszter, aki szintén jelen volt a tárgyaláson.

Tillerson úgy fogalmazott, nem tudni, valaha is egyetértésre jut-e a két ország ebben a kérdésben.

Szergej Lavrov viszont azt mondta, Trump elfogadta Putyin szóbeli biztosítékait arról, hogy nem avatkoztak bele az amerikai elnökválasztásba.

A csúcstalálkozó középpontjában politikai szempontból a klímavédelem állt. Először fordult elő a G20-csúcsok történetében, hogy a zárónyilatkozatban egy nézetkülönbséget rögzítettek, nevezetesen az USA különállását a klímavédelemben.

A résztvevők egy kompromisszumos zárónyilatkozatban egyetértettek abban, hogy folytatják a küzdelmet a protekcionizmus és a tisztességtelen kereskedelmi üzelmek ellen, valamint visszafordíthatatlannak tekintik és támogatják a párizsi klímaegyezmény zökkenőmentes megvalósítását és tudomásul veszik, hogy az USA kimarad belőle.

A csoport támogatta Merkel új partnerségi kezdeményezését Afrikával. A jövőben nemcsak klasszikus fejlesztési segélyeket fognak adni a fekete kontinensnek, hanem elősegítik a magánbefektetéseket is.

 

Ezek is érdekelhetnek