A harmatcsepp a hajnali napsugarak tüzét összegyűjtve lobbantotta lángra a száraz füvet

VÍZBŐL TŰZ - Kiderült: egy vízcsepp gyújtotta fel a Hortobágyot, ahol mintegy ezer hektár égett le augusztus elején. A harmatcsepp a hajnali napsugarak tüzét összegyűjtve lobbantotta lángra a száraz füvet.

Ország-világB. G.2017. 08. 19. szombat2017. 08. 19.

Kép: Nagyiván, 2017. augusztus 4. Honvédségi helikopterrel oltják a lángokat 2017. augusztus 4-én a Hortobágyon, Nagyiván térségében, ahol több száz hektáron ég a Hortobágyi Nemzeti Park. Az augusztus 3-án délelőtt keletkezett tűz oltásán egész éjjel dolgoztak a tűzoltók, augusztus 4-én kora reggel két, 3 ezer liter víz szállítására alkalmas honvédségi helikopter is érkezett a helyszínre, hogy bekapcsolódjon az oltásba. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt, Fotó: Czeglédi Zsolt

A harmatcsepp a hajnali napsugarak tüzét összegyűjtve lobbantotta lángra a száraz füvet
Nagyiván, 2017. augusztus 4. Honvédségi helikopterrel oltják a lángokat 2017. augusztus 4-én a Hortobágyon, Nagyiván térségében, ahol több száz hektáron ég a Hortobágyi Nemzeti Park. Az augusztus 3-án délelőtt keletkezett tűz oltásán egész éjjel dolgoztak a tűzoltók, augusztus 4-én kora reggel két, 3 ezer liter víz szállítására alkalmas honvédségi helikopter is érkezett a helyszínre, hogy bekapcsolódjon az oltásba. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt

A katasztrófa megfékezéséhez hat város nyolcvan tűzoltója, tizenhárom tűzoltóautója kellett, de két katonai helikopter bevetésére is szükség volt.

A hatalmas területen taroló tűzben sem személy, sem haszonállat nem sérült meg. A talaj közelében viszont rengeteg rovar s kétéltű pusztulhatott el, amit az is valószínűsíthet, hogy a leégett környék napokig tele volt gólyákkal s más madarakkal: fölszedegették a megsült bogarakat.

A szakemberek szerint a tűz jótékony hatásáról sem feledkezhetünk meg: egy kiadós eső újra zölddé varázsolja a leégett pusztát, és a tarló ismét felserken.
 

Ezek is érdekelhetnek