Csalódott mentők

SZABADSÁGOLÁS IDEJÉN különösen túlterheltek a mentők. Az alulfizetettség mellett a rossz munkakörülményekre is panaszkodnak. Májusban tiltakoztak, s ősszel újabb demonstrációra készülnek, ha nem sikerül megállapodni – tudtuk meg a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége elnökétől, dr. Kusper Zsolttól.

Ország-világPalágyi Edit2017. 08. 05. szombat2017. 08. 05.

Kép: Mentő ápoló tüntetés, Fotó: Üveges Zsolt

Csalódott mentők
Mentő ápoló tüntetés
Fotó: Üveges Zsolt

Májusban mentek ki először az utcára a mentődolgozók, de könnyen lehet, nem ez volt az utolsó eset, hogy felhívják a munkáltató és a közvélemény figyelmét az alacsony fizetésekre és a méltatlan munkakörülményekre – nyilatkozta lapunknak a mentődolgozók szövetségének elnöke. A tiltakozást azért érezték elkerülhetetlennek, mert a mentők napjára a remélt 40–60 százalékos béremelés helyett csak ígéretet kaptak a jövő évi 10 százalékos bérrendezésről. Ez pedig szerintük nem emelés, legfeljebb felzárkóztatás.

Az is borzolta a kedélyeket, hogy a Kúria döntése szerint a mentőknek nem jár a veszélyességi pótlék, ami például a közterület-felügyelőket megilleti. Az utóbbi hetekben hírek keltek szárnyra, hogy felmondási hullám indult a mentésirányítóknál – ez szerencsére „téves riasztásnak” bizonyult, de a szokásos elvándorlás nem állt meg.

– Akadnak bajtársak, akik tíz éve nem kaptak új munkaruhát, s ha nem vásárolnak maguknak, a viseltes régit kell hordaniuk. Ezért a munkakörülményeket is méltatlannak érzik az alacsony fizetések mellett. Sokan megélhetési problémákkal küzdenek, egyik napról a másikra, kölcsönökből élnek. Ha tudnak, próbálnak másodállást vállalni, találkozhatunk mentőtisztekkel például a kórházak sürgősségi osztályain, ahol az orvoshiányt enyhítik. Kollégáink azonban csalódottak, nem érzik, hogy a munkáltatójuk megbecsülné a képzettségüket és a szakmai tapasztalataikat – mondja dr. Kusper Zsolt.

Az elnök szerint már a májusi demonstráción érezték, hogy sokan egyetértenek céljaikkal, de az állásukat féltve nem mernek utcára vonulni – ám folytatják a figyelemfelkeltést.

Több levelük ellenére máig nem tudtak tárgyalóasztalhoz ülni az Országos Mentőszolgálat vezetőivel. Ha a nyár végéig sem kapnak érdemi választ, ősszel még nagyobb demonstrációt tartanak, és bevonják az egészségügy többi szereplőjét is – nyilatkozta az elnök. Szeretnék elérni, hogy a látszatintézkedéseken túl is történjen valami az áldozatos munkájukat hivatástudattal végző mentők érdekében.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója viszont korábban azt nyilatkozta: a mentők többsége a „nemzetgazdasági átlag fölött” keres, de a vezetők is a kollégáik anyagi és erkölcsi elismeréséért dolgoznak.

A hírek szerint 600 millió forintból hamarosan megoldódik a munkaruhák kérdése. A kormány ígérete szerint jövőre 10 százalékos béremelést várhatnak a mentők, és három év alatt a fizetésük 67 százalékkal emelkedik.

Az OMSZ a minap bejelentette: az idén 193 új mentőautót szereznek be, ebből a nemrég átadott 20 kocsi a közép-magyarországi régió betegeit szolgálja.
 

Ezek is érdekelhetnek