Fesztivál a határban

Bőköz: ez az Ormánság régi neve. A Dráva egykori árterülete bőséges termőföld volt, manapság Magyarország egyik legszegényebb vidéke. A perifériára szorult a horvát határ mentén. A munkanélküliség nyolcvanszázalékos. Mégis elérhetők változások – igaz, lassacskán.

Ország-világ2017. 08. 05. szombat2017. 08. 05.
Fesztivál a határban


Három faluban – Kémes, Szaporca, Tésenfa – és az Ős-Dráva Látogatóközpontban rendezik augusztus utolsó hétvégéjén a Bőköz Fesztivált.

Márta István zeneszerző legendássá formált már egy falufesztivált: Kapolcs és környékéből Művészetek Völgyét teremtett. Ő találta ki a Bőköz Fesztivált is. Elképzeléseivel megnyerte az itteni polgármestereket, olyannyira, hogy tavaly már meg is tartották az első „Bőköz” rendezvényüket.

– Korábban sokszor megfordultam errefelé, lenyűgözött a vidék, a fakazettás templomok világa – mondta lapunknak Márta István. – A falubeliek már maguktól is igyekeztek újraformálni közösségeiket. Szabadidejükben hozták rendbe a tájházat Szaporcán. Mert a régió valóban halmozottan hátrányos, miközben a természeti környezet még mindig megigéző, a tájegység pedig gazdag kulturális hagyományokban. A kilábaláshoz segítséget nyújthat saját értékeik újrafelfedezése. Éppen erre ösztönzi őket a fesztivál, hogy a tradícióikat – egyebek mellett – szabadtéri néprajzi kiállítás keretében, zenéléssel, régi mesterségek bemutatásával felelevenítsék. Egy-egy ilyen rendezvény motiválja is a kisközösségeket, hogy rátaláljanak új lehetőségeikre, akár az öko- és bicikliturizmus kapcsán vagy a vendéglátásban. Szerintem ez is a vidékfejlesztés, hiszen a kultúra is lehet a helyi gazdaság motorja.
 

Ezek is érdekelhetnek