Hobbiállatok tiltólistán

MÁR NEM VEHET állatkereskedésben szalamandrafajokat, koreai hasadékgőtét, bizonyos madárfajokat – papagájokat, kakadukat –, aki erre vágyik. Csupán az állat kimúlásáig tarthatóak e fajok ott, ahol az erre vonatkozó rendelet hatálybalépése előtt már fellelhetőek voltak.

Ország-világO. Horváth György2017. 08. 03. csütörtök2017. 08. 03.
Hobbiállatok tiltólistán


A változásokat a vonatkozó uniós előírások ösztönözték.


Július 18. óta tilos a farkos kétéltűek közül a szalamandrafélék (Salamandridae) 86, a szögletes fogsorú gőtefélék (Hynobiidae) 45 fajának, továbbá a koreai hasadékszalamandrának (Karsenia koreana) a tartása, tenyésztése és forgalmazása.

A rendelet életbe lépését megelőző időben beszerzett és tartott példányokat sem szabad szaporítani és értékesíteni. Tartani lehet, míg az állat el nem pusztul. Az uniós verdikthez alkalmazott magyar intézkedés a farkos kétéltűek nagy részének védelmét szolgálja, ezzel is mérsékelve a vadon befogott állatokkal való kereskedést, ami e fajok jövőjét veszélyezteti.

A kedvtelésből tartott állatok tartását szabályozó rendelet kitér egyes madárfajokra is. Főszabályként minden mostantól születő madárfiókát olyan lábgyűrűvel kell ellátni, amely élete végéig rajta marad, nem levehető. Ez alól sok kivételt leírnak, többek között az összes házimadárfajt, illetve szinte valamennyi kistestű, elterjedt hobbimadarat a zebrapintytől a kanáriig, de akad közte egy sor papagáj is. (Ezeket eleve tenyésztett fajoknak tekinti a jogszabály: a már most felnőtt egyedeket nem kell gyűrűvel ellátni, de a természetvédelmi hatóságtól engedély szükséges a tartásukhoz.)

Az állattartó a gyűrűzéssel bizonyítja, hogy nem vadon befogott állatot tart, azt nem a kiterjedt feketekereskedelemben vásárolta. A háznál tartott madarakra a kikelést követő 14 napon belül kell elhelyezni a később sérülés nélkül leszedhetetlen egyedi jelölőgyűrűt. (Ilyen gyűrűt a hobbiból tartott, itthon vadászható madárfajokra, a dolmányos varjúra és a szarkára sem kell tenni.)

Újdonság, hogy jelentősen növelni szükséges egyes nagyobb testű papagájok – azaz az arák, kakaduk – belső (minimum 12 köbméter) és külső (minimum 24 köbméter) röpdéjét. Tehát a jövőben az állatkertekre vonatkozó feltételek érvényesek a hobbiállattartóra is, aki mostantól szerzi be a madarat.

A korábbi állatok maradhatnak a régi feltételek között.

Érdemes időnként ránézni e rendeletre, ugyanis sok olyan faj tartását tiltja, amiről nem is gondolnánk,  hogy problémát okozhat. Így fél tucat mókus és négy teknős található a listán. Ezek kiszabadulva a honi környezetben is életképesek, sőt túlszaporodva elvehetik az őshonos mókus- és teknősfajok életterét, szinte a kihalás szélére sodorva őket. Így tűnt el például Európa nyugati feléből a vörös mókusok nagy része.
 

Ezek is érdekelhetnek