Kisvasút Csisztafürdőig

Nem csak a felcsúti kisvasútra jut állami forrás, de újraindulhat a balatonfenyves-csisztafürdői kisvasút is, amely a délnyugat-balatoni térség turizmusára lehet kedvező hatással.

Ország-világFónai Imre2017. 08. 09. szerda2017. 08. 09.
Kisvasút Csisztafürdőig

Bármily hihetetlen is, a Fonyódtól öt kilométerre található Csisztafürdőre 2017-ben jó út csak kerülővel, Lengyeltóti felé vezet, de így húsz kilométer a távolság. A gyorsabb eljutást lehetővé tevő zúzalékos utat a buzsáki önkormányzat tartja karban, anyagi lehetőségeihez mérten.

A nemrég megújult és további fejlesztésre váró fürdő és Balatonfenyves között a „fénykorban”, a hetvenes években naponta nyolcszor fordult a kisvasút, 2002 óta azonban, a pálya rossz állapota miatt, „üzemszünet” van. 
Tizenöt éve csak Fenyves és Somogyszentpál között jár, feltárva a Nagyberek természeti értékeit. Nemrég jelentették be, hogy újraosztották a hazai kisvasutak turisztikai célú fejlesztésére szánt tízmilliárd forintot.

Az első ütemben, idén és jövőre megújul a balatonfenyvesi kisvasút pályája és járműparkja, majd a Csisztafürdőig tartó szakasz tervezése következik. Évek óta szorgalmazza már ezt a fejlesztést az érdekelt Balatonfenyves, Fonyód és Buzsák önkormányzata. Kerékpárutat is terveznek.

Ezek is érdekelhetnek