Korona teszi a királyt – Vagy mégsem?

Különleges trónra lépésekről írunk az augusztus 18-án megjelent Szabad Föld hetilap 12. oldalán. (Címlapfotónk: Melocco Miklós: Szent István megkoronázása (Esztergom), Németh András Péter felvétele)

Ország-világSZF-ajánló2017. 08. 19. szombat2017. 08. 19.
Korona teszi a királyt – Vagy mégsem?


SOK KÜLÖNÖS RÉSZLETET REJT a magyar királyok élete. Hol tették a koronát III. Béla fejére? Tényleg háromszor avatták királlyá I. Károlyt? Miért késett Szapolyai János koronázási ceremóniája? Múltidéző írásunkban ezekre a kérdésekre adunk választ.
Borzák Tibor összeállítása „Királyok és koronák” címmel a friss Szabad Föld hetilap 12. oldalán, Múltidéző rovatunkban jelent meg.
A cikk illusztrációi
Dr. Töpler László festményei a székesfehérvári Királyi Oltárról


TOVÁBBI KIEMELT AJÁNLATAINK AZ AUGUSZTUS 18-ÁN MEGJELENT SZABAD FÖLDBŐL:

Körmenet és fényáradat
HA AKAD sokarcú ünnep, augusztus huszadika biztosan az. A két világháború között szent királyunkra emlékeztek, de a lóversenypályán is ekkor kezdődött a szezon. Később az új kenyérről, az alkotmányról, sőt az ötéves tervről szónokoltak, 1991-től pedig ez a magyar államalapítás ünnepe. Lássuk, az utóbbi száz esztendőben mi minden fért bele I. István szentté emelésének napjába!
Palágyi Edit összeállítás a friss Szabad Föld hetilap 26. oldalán.


Amikor a tenger az úr
FRANCIAORSZÁG egyik legféltettebb ékköve a ködbe burkolózó Mont-Saint-Michel sziget és a rajta épült bencés kolostor. A sziget a Couesnon folyó torkolatában egyetlen kúp alakú, 78 méter magas gránitsziklatömb, mely a La Manche csatorna árapálysíkságából emelkedik ki. Apálykor a középkori település száraz lábbal is megközelíthető – dagálykor azonban valódi szigetté válik, a tenger szintjének változása az öbölben akár a 14 métert is elérheti.
Balogh Boglárka mutatja be a különleges helyet – írása lenyűgöző fotókkal a friss Szabad Föld hasábjain található.


Az élet nem matekpélda
TELE VAN A VILÁG KULTÚRSZEMÉTTEL. Nincsenek példaképek, nehéz tiszta igazodási pontokat találni. Kevesebbet kéne tanítani, és mélyebben – figyelmeztet dr. Korzenszky Richárd. A tihanyi perjel szerint a hit lényegéhez tartozik, hogy elfogadom: nem én teremtettem a világot, ugyanakkor felelős vagyok érte.
Szijjártó Gabriella interjúja a friss Szabad Föld hetilapban jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek