Mit kezdenek velük?

Franciaországban 271, az iraki ésszíriai háborús övezetből visszatért dzsihadistát figyelnek meg – nyilatkozta az ország belügyminisztere az egyik francia napilapnak.

Ország-világMunkatársunktól2017. 08. 14. hétfő2017. 08. 14.
Mit kezdenek velük?

Becslések szerint mintegy 700 francia nemzetiségű harcol az Iszlám Államban, Irak és Szíria területén, és a többi európai országhoz hasonlóan Franciaországnak is meg kell birkóznia a feladattal, hogyan is kezelje a visszatérő 217 felnőttet és 54 kiskorút – közölte Gérard Collomb.

Franciaország benne van az Iszlám Állam elleni amerikai vezetésű koalícióban, amely Irakon kívül beavatkozott Maliban is. A francia különleges erők vezetője még júniusban azt állította, hogy egységeik közvetlenül részt vettek az utcai csatákban az iraki Moszul városában, azt viszont cáfolta, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoló francia szélsőségesek lettek volna a célpontjaik.

Gérard Collomb szerint a fegyveres támadások jelentette fenyegetés Franciaországban idén nagyon magas. A megelőzést szolgáló monitoring rendszernek köszönhetően azonban folyamatosan növekszik a szélsőségek felé sodródó megfigyeltek száma, jelenleg több mint 18 500 főre terjed ki a monitorozás.
 

Ezek is érdekelhetnek