Perre vitt kemping

MIKÖZBEN a balatonakali és a keszthelyi kemping is a tóhoz korábban nem kapcsolódó befektetők érdekeltségi körébe, magánkézbe került, a helyiek küzdenek a partért. A balatonakali és a balatonszemesi önkormányzat perre is ment egy-egy kempingért.

Ország-világFónai Imre2017. 08. 02. szerda2017. 08. 02.

Kép: Balatonakali, 2011. július 2. Kempingezők a Balatonakalinál a vízparton. MTI Fotó: H. Szabó Sándor, Fotó: H. Szabó Sándor

Perre vitt kemping
Balatonakali, 2011. július 2. Kempingezők a Balatonakalinál a vízparton. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Fotó: H. Szabó Sándor

Három kemping is elkelt Balatonakaliban a közelmúltban úgy, hogy a településnek hiába volt elővásárlási joga, mivel pedig a kempingek Akali csaknem teljes vízpartját lezárják, arra sem kapott lehetőséget az önkormányzat, hogy kialakítsa a Balatont-törvény által előírt szabadon bejárható parti sávot. A falu által indított per sem hozott eredményt, mert – ahogyan a hirbalaton.hu megírta – a bíróság szerint a felszámolási eljárás miatt a hitelezői igények kielégítése fontosabb, mint a Balaton megközelíthetősége.

Balatonszemes is szerette volna kisebbik kempingjét üzemeltetni, a jelenleg bezárt Lidót. Takács József polgármestertől tudjuk: annyit, amennyiért a budapesti székhelyű vevő megszerezte a felszámolótól (330 millió forintot), az önkormányzat is előteremtett volna, ha máshogy nem, hitelfelvétel árán. Perre pedig azért mentek, mert rejtélyes módon zajlott a Lidó adásvétele: az önkormányzat elővásárlási joga egy időre lekerült a földhivatali nyilvántartástól, majd miután a kemping elkelt, visszakerült oda…

Sajtóhírek szerint a közelmúltban új tulajdonoshoz került akali és keszthelyi kemping is jóval a kikiáltási áron alul kelt el. A 365 milliárd forintos Balatonfejlesztési keretből ötmilliárdot különítettek el a kempingek fejlesztésére. A tizenkét balatoni kempinget üzemeltető Balatontourist az elmúlt években rendre nyereséges.

Ezek is érdekelhetnek