Rettegésben él a kisváros

Kommandósok csaptak le alkalmi „rabszolgatartókra” a Bács-Kiskun megyei tanyavilágban. Egy 51 éves helyi férfi és 25 esztendős fia akarata ellenére több hónapon át tartotta fogva áldozatát, akit fenyegetéssel és veréssel kényszerítettek munkavégzésre. Folyamatosan figyelték, egyedül sehová nem mehetett, járandóságát nem fizették ki. Végül a sértettnek sikerült megszöknie.

Ország-világ(kun)2017. 08. 29. kedd2017. 08. 29.

Kép: Kecskemét, 2009. szeptember 28. Modern rabszolgaság, idős ember. Fotó: Ujvári Sándor

Rettegésben él a kisváros
Kecskemét, 2009. szeptember 28. Modern rabszolgaság, idős ember. Fotó: Ujvári Sándor

A Kecskeméti Rendőrkapitányság, összehangolt akció keretében, a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeinek bevonásával néhány napja elfogta a két férfit. Házkutatást tartottak náluk, amelynek során valóságos fegyverarzenál került elő.

A gyanúsítottakat – kihallgatásuk után – őrizetbe vették, és indítványozták előzetes letartóztatásukat. Ezt a Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra el is rendelte az 51 éves férfi esetében, akit sanyargatással elkövetett kényszermunkával gyanúsítanak.

Néhány éve Kerekegyháza még az ország egyik legbiztonságosabb településének számított, ma viszont valósággal rettegnek az ott lakók.

A városban megtudtuk, hogy az említett ügy főszereplőitől szinte mindenki fél. Kevés embert találnánk, aki szembe merne szállni velük. Csak úgy sorjáznak a róluk szóló történetek, amelyeket a helyiek mesélnek. Ami a „rabszolgatartást” illeti: időnként az országos médiában is felbukkan, hogy az alföldi vidéken embertelen körülmények közt szállásolnak el román vendégmunkásokat, akiket fillérekért dolgoztatnak. Kerekegyházán is hallani hasonlót, egyesek mintegy ezer alkalmi betelepülőről beszélnek, szálláshelyeiken akár hetvenen is összezsúfolódnak, ágybérletet fizetnek. Százon felül van az ország északi régiójából ide költözött romák száma is. „Nőtt a bűncselekmények száma – mondja egyik informátorunk. – Kirabolják az időseket, rátámadnak az utcán a gyerekekre, és elveszik tőlük a mobiltelefont. Óriási a baj.”

Ezek is érdekelhetnek