Románia is elesett

Augusztus 8-i lapzártánkkor már csak 10 kilométerre volt az afrikai sertéspestis a magyar határtól, mivel Romániában, Szatmárnémeti közelében felütötte a fejét a rettegett betegség. Háztáji disznóknál jelent meg a kór, ezeket leölték, a tetemeket elégették.

Ország-világO. Horváth György2017. 08. 11. péntek2017. 08. 11.

Kép: Görögszállás evangélikus közösség szociális program földművelés kertészkedés élelmiszer ellátás termelés szegénység cigányok vallás hit munka sertés disznó ól hús 2014 10 10 Fotó: Kállai Márton

Románia is elesett
Görögszállás evangélikus közösség szociális program földművelés kertészkedés élelmiszer ellátás termelés szegénység cigányok vallás hit munka sertés disznó ól hús 2014 10 10 Fotó: Kállai Márton


A román hatóságok hivatalosan is bejelentették, hogy július végén országukat is elérte a Kelet-Európában hónapok óta folyamatosan terjedő vírus. (Szomszédjainknak nincs szerencséjük: 13 év után most májusban nyilvánították őket ismét mentessé – igaz a hagyományos sertéspestis megbetegedést illetően.) Előbb az ukránok, aztán a lengyelek, csehek, lettek, litvánok számoltak be arról, hogy döntően elhullott vaddisznókból vett mintákban igazolták laboratóriumi vizsgálatok a több mint fél évtizede Európában megjelent kórokozót.

Az afrikai sertéspestis előbb a Kaukázus környéki országokban ütötte fel a fejét, onnan terjedt át Oroszország határos részeibe, ahol aztán Szibériát kivéve szinte már az egész országon átsöpört, nyugati irányba terjeszkedett. Utána feltűnt az ukrán és a balti térségben, majd Lengyelországban is. Két év szünet következett, de most tavasz óta folyamatosan jönnek az újabb és újabb észlelések.

A kór azért veszélyes, mert a beteg sertés gyógyíthatatlan. Így az érintett állományt leölik, az állatszállítást leállítják. Az adott régió, ország teljes sertés-, hús- és hústermékexportját betiltják (így járt most Románia is), ami óriási gazdasági kárral járhat. Az emberre nem veszélyes a vírus, a fertőzött hús. Az afrikai betegséggel eddig hazánkban nem találkoztak a szakemberek.

Nálunk korábban gyakrabban, az utóbbi évtizedekben egyre ritkábban jelent meg a hagyományos sertéspestis, ami ellen van megelőző oltás, melyet alkalmanként engedélyez az unió.

Ezek is érdekelhetnek