Sok millió búzaszem

A Magyarok kenyere programban az ország valamennyi megyéjéből és a határon túlról is érkeztek tételek – jelentette be Korinek László, az ötlet elindítója a Veszprém megyei Nemeshanyban, ahol összeöntötték az ünnepi kenyérhez felajánlott gabonatételeket.

Ország-világO. Horváth György2017. 08. 19. szombat2017. 08. 19.
Sok millió búzaszem

Az 500 tonnányi gabonából lisztet őrölnek, majd kenyeret sütnek. A liszt- és kenyéradomány – 130-nál is több szervezet segítségével – mintegy 80 ezer nehéz sorsú gyermekhez, a velük foglalkozó intézményekhez jut el.

De ebből a közös lisztből sütik majd az ünnepi kenyeret is augusztus 20-ra a Somogy megyei Nagybajom községben.

A Magyarok kenyere programért a felvidéki és a kárpátaljai magyarság is sokat tett, az utóbbi területről a gazdák most 83 tonna búzát ajánlottak fel.

Az ünnepi kenyérhez szükséges só a székelyföldi Parajdról, a kovász a Baranya-háromszögből, Karancsról, a víz Kárpátaljáról érkezik.

Az ünnepi kenyeret Esztergomban szenteli majd meg Erdő Péter bíboros, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke.

Nemeshany független polgármestere, Kiss József Attila elmondta: a faluja mindig is fontos szerepet vitt a búza őrlésében – ma is két ép és több romos malomépület található a településen. A Csizmadia malmot, amelyben az ünnepi búzát őrlik, 1907-ben Háry Mihály molnár építtette. A malom 1952-ig üzemelt, akkor államosították és magtárként használták. Az épületet 1972-ben az egykori tulajdonos családja visszavásárolta, 2001-ben felújították, 2003 óta működik malommúzeumként.
 

Ezek is érdekelhetnek