Vasutasnak kéne menni

Hiába a béremelés, mégsem talál elegendő munkaerőt a MÁV.

Ország-világdiju-2017. 08. 03. csütörtök2017. 08. 03.
Vasutasnak kéne menni

Mint hét elején kiderült, csaknem négyszáz embert azonnal fel tudna venni az állami vasút, hiszen nincs elég pénztáros, jegyvizsgáló, váltókezelő, tolatásvezető, járműszerelő, biztosítóberendezési és távközlési műszerész, mérnök és forgalmi szolgálattevő. A hatalmas állami cég 38 ezer embert alkalmaz, ezért is nyugtatnak, a 400 ember hiánya miatt sem kell aggódnunk járatkimaradás miatt.

De azért – jelezte Halasi Zoltán – a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke – a munkaerőhiány nem egyenletesen oszlik el az országban, a fővárosban például nagyobb gondot okoz.

A MÁV próbál megoldást találni a problémára: 50 pontos akciótervet dolgoztak ki. Ennek része például a munkaerőképzés, a szervezetfejlesztés és nem utolsósorban a bérrendezés. Például egy mozdonyvezető átlagfizetése havi bruttó 500 ezer forint, ahogyan a cég mérnökeié is, egy jegyvizsgáló pedig 277 ezer forintot kap.

Azonban még a magasabb fizetés sem tűnik vonzónak, ezért indíthatott újabb akciót a vasúttársaság: 35 ezer forinttal honorálják azt az alkalmazottukat, aki újabb dolgozókat csábít a MÁV-hoz.
 

Ezek is érdekelhetnek