Védtelen áldozatok

Döbbenetes adatokat hozott nyilvánosságra az elmúlt napokban a National Crime Agency (NCA), a brit Országos Bűnügyi Hivatal. Egy frissen elkészült felmérésre hivatkozva az ügynökség bejelentette, hogy a modern kori rabszolgaság és az emberkereskedelem sokkal elterjedtebb, mint azt gondolták volna.

Ország-világR. Hahn Veronika2017. 08. 30. szerda2017. 08. 30.
Védtelen áldozatok


A The Independent napilap idézte Will Kerrt, az NCA úgynevezett sebezhetőségi felelősét, aki elmondta, az Egyesült Királyságban jelenleg több mint háromszáz hasonló esetet vizsgálnak. A rendőri nyomozás olyan kategóriákra terjed ki, mint a törvénytelen foglalkoztatás és a szexuális kihasználás.

Csak az Egyesült Királyságban 111 gyanúsítottat vettek őrizetbe, míg a kontinensen további negyven személyt tartóztattak le. Az igazgató becslése szerint a „nagy mértékben terjedő” modern rabszolgasággal kapcsolatosan említett 10-13 ezres szám „csak a jéghegy csúcsa”. A leggyakoribb megnyilvánulási forma, hogy gengszterbandák hamis munkahelyekkel kecsegtető álláshirdetésekkel csalogatnak az országba gyanútlan külföldi állampolgárokat, majd amikor azok megérkeznek, elveszik tőlük utazási okmányaikat és kiszolgáltatott helyzetükben lényegében ingyenes munkára kényszerítik őket. Will Kerr aktív közreműködést kért a társadalomtól, elvárva, hogy gyanú esetén bárki azonnal tegyen feljelentést. Azzal kapcsolatosan, melyek az árulkodó jelek, a sebezhetőségi szakértő elmondta, elképzelhetők látható fizikai sebek és sérülések, érzékelhetőek a stressz megnyilvánulásai, de a szakadt ruházat, a kommunikáció hiánya is sejteni engedheti, hogy nincs minden rendben.

Az Országos Bűnügyi Hivatal a következő hónapokban különösen nagy figyelmet szentel a prostitúcióba kényszerített nőknek, annak fényében is, hogy a szervezett bandák egy-egy szexmunkáson akár napi 600 fontot (200 ezer forintot) is kereshetnek.

Az ügynökség nemrégiben csapott le egy ötmillió(!) fontos (1,7 milliárd forint) nyereséget bezsebelő román bűnszervezetre, amely a világhálón keresztül hirdette Nagy-Britanniába csempészett prostituáltak szolgáltatásait, a szexuálisan kizsákmányolt nőket pedig még arra is rávette, hogy pénzmosásra használt bankszámlákon tartsák jövedelmüket.

A szigetországban egy külön intézmény, a National Referral Mechanism (Országos Beutalási Szervezet) foglalkozik a modern rabszolgaság rendszerében elnyomottak regisztrálásával és támogatásával. Az elmúlt egy évben 951 olyan személlyel foglalkoztak, akik szexuális kihasználásnak estek áldozatul.

A nagy-britanniai modern rabszolgaságban fájdalmasan nagy arányban szerepel a gyermekek szexuális kihasználása. Mint ismeretes, a szigetország több városa, köztük Rochdale és Oxford is hosszú éveken át zajló, szinte intézményes gyermekmolesztálások színhelye volt. Ennek tulajdonítható, hogy a rabszolgaregiszterben szereplő áldozatok származási helyének listáján az Egyesült Királyság Albánia és Vietnam után, illetve Nigéria, Kína, Románia és Lengyelország előtt a harmadik helyen szerepel 326 „beutalttal”.

A The Times napilap emlékeztetett arra, hogy Theresa May kormányfő még belügyminiszterként vezette be 2015-ben a modern rabszolgaság visszaszorítását célzó törvényt, amely a korábbinál nagyobb szigorral vette fel a harcot a társadalom ezen szégyenével szemben. A jogi eszköz nem hozott átütő sikert. Mindeközben az emberek többsége abban az illúzióban ringathatta magát, hogy már a modern rabszolgaság is történelmi fogalom.

R. Hahn Veronika, London

Ezek is érdekelhetnek